БЪЛГАРСКА ОПЕРА Е ПЪРВАТА ПРЕМИЕРА ЗА СЕЗОНА В СОФИЯ - В. 24 ЧАСА
03 окт 2019

БЪЛГАРСКА ОПЕРА Е ПЪРВАТА ПРЕМИЕРА ЗА СЕЗОНА В СОФИЯ - В. 24 ЧАСА

Сравнително рядко поставяната опера на Марин Големинов “Зографът Захарий” е първата премиера на Софийската опера и балет за този сезон и главните роли в нея са поверени на млади изпълнители, съобщи постановчикът Зорница София.

Произведението е основано на сравнително слабо известен факт от живота на живописеца Захари Зограф, който е основа на легендата “Греховната любов на Зографа Захарий” на Павел Спасов. През 1957 г. повестта е преработена в пиеса и е поставена като моноспектакъл с участието на големия и рано починал български актьор Спас Джонев. Марин Големинов гледа спектакъла, който навремето е игран над 300 пъти в столицата, и е вдъхновен от историята за любовта между Захарий и Християния, която обаче по стечение на обстоятелствата става съпруга на брат му Димитър. Операта е писана в края на 60-те години и е поставена за първи път в Софийската опера, като главната роля е поверена на Никола Гюзелев.

Внучката на композитора Лили Големинова разказва, че ролята на Захарий е замислена от дядо ѝ първоначално за тенор и до известна степен се е съгласил да я напише за бас-баритон под въздействие на факта, че операта разполага тогава с Гюзелев, който идеално пасва за героя. По време на представленията той рисува на живо с въглен портрет на Християния, докато изпълнява основната ария. Големият певец, който прави световната си кариера след тази постановка, е учил няколко години в Художествената академия.

Премиерата е на 11 октомври, като е предвидено още само едно представление - на 13 октомври. В ролята на Захари ще се редуват Николай Войнов и Валентин Ватев, Димитър ще е Веселин Михайлов. За ролята на Християния се подготвят три изпълнителки: Силвия Тенева, Стефани Кръстева и Христиана Игнатова. Диригент ще е Велизар Генчев.