ЗОРНИЦА СОФИЯ - режисьор на операта "Зографът Захарий" на Марин Големинов

Операта „Зографът Захарий“ разказва легендата за тайната любов на артиста. Един любовен триъгълник – двама братя обичат една и съща жена; тя обича Захарий, но не го дочаква и се омъжва за брат му, също добър зограф, Димитър. А Захарий, вместо да умира от мъка, рисува. Това е класическа история за сублимацията, за генезиса на творческия процес, която мен като творец винаги ме е вълнувала. Аз започнах пътя си като художник-живописец и творбите на Захарий Зограф съм изучавала първо в училище, после в Академията. По-късно инициирах възстановяването и изографисването на църквата в Софийски централен затвор, което прави историята на Зографа още по-близка до мен.

Изпълнителите в главните роли на Захарий, Димитър и Християния са млади и много вдъхновени. Вярвам в тях. Благодарна съм на маестро Карталов не само защото ме покани да режисирам първата си опера, но и защото ме зарази със своя ентусиазъм към това заглавие, което той е поставял. За това, че подбра тези чудесни изпълнители и за това, че ни дава шанс и голямата сцена на Софийската опера и балет. Това е нова вселена за мен.

Зорница София е кинорежисьор, сценарист, продуцент и магистър на изящни изкуства със специалност живопис. Тя е автор на три игрални и два документални филма с 19 награди, над 150 фестивални участия и 40 конкурса, разпространени на кино, по телевизия и на DVD. Първият й игрален филм е „Мила от Марс“, а последен засега е „Воевода“. Режисьор е в шест телевизионни сериала, сред които „Дървото на живота“ и „Откраднат живот“ и на награждавания театрален спектакъл „Когато дъждът спря да вали“. Зорница София е член на Европейската филмова академия, Съюза на българските филмови дейци, член на жури на международни кинофестивали във Варшава, Валенсия и Пилзен, и на Художествената комисия на Националния филмов център. Води интензивни практически кино тренинги у нас и в Полша за сценаристи, режисьори и актьори.

Новини и събития