Едни от най-високоплатените балетисти в света ще танцуват в Софийската опера - В. 24 ЧАСА
27 сеп 2019

Едни от най-високоплатените балетисти в света ще танцуват в Софийската опера - В. 24 ЧАСА

Звездите на Болшой театър - Екатерина Крисанова и Иван Василиев, ще гостуват на Софийската опера на 19 октомври, съобщиха домакините на събитието. В балета "Дон Кихот" от Лудвиг Минкус, Крисанова ще изпълни ролята на Китри, а Василиев - на Базил. Ще им партнират и солистите от нашата трупа - Цецо Иванов, Катерина Петрова, Марта Петкова, Георги Аспарухов, Еленко Иванов, Матю Уитъл и Ивана Харизанова.

Диригент е Павел Клиничев, също от Болшой театър. Постановката и режисурата са на Петър Луканов, художник на декора е Иван Попов, а костюмите са на Цветанка Петкова-Стойнова.

Първата версия на "Дон Карлос" е на Мариус Петипа в Мариинския театър, следвана от версия на Александър Горский в Болшой театър. В репертоара на световните сцени този балет е интересен за хореографите и невинаги следва буквално романа на Сервантес. Провокация е и за изпълнителите със сложността на ролите и е вдъхновение за всички, които участват в него, посочва критиката.

Екатерина Крисанова е сред големите балетни звезди на Русия. Родена е в Москва. Обучавана е в балетната школа на Лавровски. Получава златен медал през 2001 г. на международния балетен конкурс Prix de Luxembourg и същата година е отличена с бронз в състезанието за юноши. През 2002 г. е удостоена с друг бронзов медал - в Санкт Петербург, и същата година посещава балетната академия в Болшой театър, в която се дипломира през 2003 г. През същата година става член на балета на Болшой театър, а от 2009 г. е солист.

През 2017 г. Крисанова се изявява в "Укротяване на ветрилата", в театър "Дейвид Х. Кох" , а през 2018 г. - "Дон Кихот". До този момент балерината има участие в много класически постановки на Болшой театър. Определят кариерата й като шеметна, тъй като балетните критици в Русия и в чужбина пишат, че тя е несравнима и запомняща се в балета "Дон Кихот" и в останалите балети от световния класически балетен репертоар.

Иван Василиев е звезда на санктпетербургския театър "Михайловски". Преди това е солист в Болшой театър. От 7-годишен се вълнува от балета, затова по-късно учи класически танц в Беларуския държавен институт. По време на следването си играе в Националния академичен театър на Беларус и се изявява в постановки на "Дон Кихот" и "Корсар". След това е поканен да работи в Болшой театър. Необходими са му само 4 години, за да стане премиер там. Освен главните роли в "Спартак", "Дон Кихот", "Лешникотрошачката", "Петрушка", "Жизел", Иван Василиев участва в международния проект Kings of Dance. Според критиците играта му в "Дон Кихот" се характеризира с изразителност, импулсивност, сила. Скоковете на танцьора на голяма височина се отличават с невероятната си изящност и изглеждат като фантастични. Критиците отбелязват и готовността на Василиев да изпитва силни емоции на сцената и да проявява драматичен талант.

Изявява се редовно по сцените и на американски балетни театри. Смятан е за един от най-високоплатените танцьори в света. Работи и като хореограф. Поставя необичайната пиеса "Балет номер 1", в която се опитва да покаже възможностите на човешкото тяло както в солови части, така и в дуети. Василиев щедро споделя информация за творчески постижения и планове за бъдещето от страниците на официалния си уебсайт, където са представени неговите участия в балетни постановки.

Диригентът Павел Клиничев през 2000 г. завършва Московската държавна консерватория "Чайковски" с две специалности - "Хорово дирижиране" (при проф. Борис Тевлин) и "Оперно-симфонично дирижиране" (при проф. Марк Ермлер). През 1999 г., когато е студент в четвърти курс, става стажант-диригент в Болшой театър. През 2002 г. завършва аспирантура в Московската консерватория. От 2009 г. е преподавател в Московската държавна консерватория.

През 2001 г., след гастроли с оркестъра на Болшой театър в САЩ, Генадий Рождественски - по това време художествен ръководител на Болшой театър, го кани за щатен диригент. Впоследствие под негово управление в Болшой театър звучат над 40 произведения, в това число операта "Княз Игор" от А. Бородин, "Снежанка", "Царска невеста" и "Златното петле" от Н. Римски-Корсаков, "Йоланта" и "Евгений Онегин" от П. Чайковски, "Травиата" от Верди, "Бохеми" и "Тоска" от Пучини. В репертоара му са също практически всички балети, излезли на сцената на Болшой театър през последните 20 години. Под негово ръководство са премиерите на 12 балетни спектакъла, като "Пролетно тайнство" от Стравински (2013), "Вариации по тема на Франк Бридж" по музика на Бенджамин Бритън, "Симфония на псалмите" по музика на Стравински, "Ундина" от Хенце и "Златният век" от Шостакович (всички през 2016 г.). С операта, балета и оркестъра на Болшой театър е дирижирал в Ла Скала, Метрополитън опера, Кралския театър "Ковънт гардън", център "Джон Кенеди" (Вашингтон, САЩ), Парижката национална опера, Мариинския театър, Бунка Кайкан (Токио) и Националния център за изпълнителски изкуства в Пекин.

https://www.24chasa.bg/ojivlenie/article/7676383