Почина професор Юлиян Вучков.

Професор Юлиян Вучков почина на 83 – годишна възраст . Писател и водещ, той остави след себе си повече от 20 книги и над 150 публикации.

Професорът беше дългогодишен приятел на Софийската опера и балет. Често можеше да бъде видян на оперни и балетни представления и даваше своето мнение за тях. Обичаше да води разговори с артистите от Операта и да изказва своето мнение за техните роли. Той беше винаги добре дошъл на представленията в първия ни оперен театър.

Юлиан Вучков е роден на 31 януари 1936 г. в град Варна. Завършва гимназия в Хасково и театрознание във ВИТИЗ през 1958 г. Защитава докторска дисертация в Института за литература при Българската академия на науките на тема „Българската драматургия (1878– 1944)“.

Завежда кабинет по режисура в Творческия дом на актьора през– 1969, а от 1969 до 1990 е главен редактор на списание „Театър“.

Работи дълги години в Канал 1 (в предаването „Всяка неделя“), 7 дни ТВ, където създава рубриката „Храна за душата“– предаване, посветено на проблемите и философията на човешкото съществуване.

 Първото си предаване „Ум робува, ум царува“ води по Канал 2001 в продължение на три години. По-късно води предаването „Размисли и страсти“ по телевизия СКАТ. До февруари 2009 г. Вучков е водещ на предаването „Времена и нрави“ по телевизия ТВ2. Предаването е на живо, гостуващите музиканти свирят и пеят на живо, без плейбек или сингбек.

Води рубрика „Посланията на Юлиан Вучков“ във „Вестник за жената“. В края на февруари 2009 г., Юлиян Вучков е отстранен от телевизия ТВ2, както и неговото предаване „Времена и нрави“ е свалено от ефир. Впоследствие е преместено в телевизия ББТ, където се излъчва за 4 месеца, а впоследствие напуска канала.

Вучков продължава да работи в Нова телевизия в предаването „Здравей България“ като „Морален наблюдател“ един път седмично, в което 10 минути той дискутира относно морала в обществото.

От 7 септември 2010 г. стартира предаването „Времена и нрави“ по телевизия „Канал 3“. През март 2012 г. напуска Канал 3 , заради получени по-добри предложения от други телевизии. През 2013 г. се подвизава в предаването „Гореща точка“ по ТВ 7. През март 2014 г. предаването му „Времена и нрави“ е преместено в телевизия Евроком.

През 2017 г. Евроком снима документалния филм за Юлиан Вучков „Студиото на живота“.

Има приблизително 150 участия в телевизионни предавания и 50 участия в Българското национално радио.

Поклонението пред проф. Юлиян Вучков ще бъде в четвъртък, 26 септември, от 12:00 часа в църквата „Свети седмочисленици“.

Поклон пред светлата му памет!

Софийска опера и балет

Новини и събития