СИЛВИЯ ТЕНЕВА в ролята на Христиания в операта "Зографът Захарий" на Марин Големинов
22 сеп 2019

СИЛВИЯ ТЕНЕВА в ролята на Христиания в операта "Зографът Захарий" на Марин Големинов

Казвам се Силвия Тенева, цял живот съм се занимавала с музика. Изучавах пиано и кларинет в Софийското музикалното училище, но го завърших, както и музикалната академия с оперно пеене, в което открих истинското си призвание. Последваха конкурси, майсторски класове и специализации с наши и чужди оперни светила, за да се усъвършенствам във вокално и интерпретационно отношение. От повече от 10 години имам щастието да изпълнявам лиричния репертоар на сцената на Софийската опера.
 
За мен ролята на Христиания е пленителна с детската си чистота. Образът ѝ на муза и дори на икона в очите на любимия ѝ е двигателя на цялото му новаторско творчество. Нейната история е истински трагична. Копнежът по несбъднатото ѝ щастие със Захарий, e което тя единствено  вкусва, умирайки в ръцете му.
 
За мен е чест да участвам в операта Захарий Зограф. Тя е новаторска за времето си, сложна и атонална, изпълнена с модерни музикални похвати и говорни реплики. Чувствам, че преодоляването на тези предизвикателства ме обогати като музикант и артист.