Китайци и индийци гледат Вагнер в пещера Магурата - 24chasa.bg
29 юли 2019

Китайци и индийци гледат Вагнер в пещера Магурата - 24chasa.bg

Пърформансът е част от четвъртия фестивал “Опера на върховете” в Белоградчик

Туристи от Китай, Индия, Сърбия и Русия са сред посетителите на четвъртия оперен фестивал “Опера на върховете” в Белоградчик, установи “24 часа”. Представители на тези държави са немалка част от публиката, която е изпълнила тези дни до краен предел всички хотели и къщи за гости не само в града, но и в близките села. Част от тях идват и на пещерната импресия с музика на Вагнер, която се провежда всеки ден от 11 часа в Магурата.

Семейната двойка от Шанхай очакват представянето на "Трубадур". СНИМКА: Авторът

Семейната двойка Сън Ни и Ли Минг от Шанхай са например за първи път в България. “Синът ни работи в софтуерна компания в Париж и всяка година прекарваме по няколко месеца през лятото при него, но активно обикаляме из цяла Европа. Ходили сме много пъти в Байройт и Мюнхен да слушаме Вагнер и съвсем случайно открихме в интернет, че тук представят Вагнер в пещера. Резервирахме си билети и хотел и така пристигнахме”, разказаха двамата. В петък вечерта те гледаха “Трубадур”, в събота през деня – пещерната импресия по Вагнер, а вечерта – “Кармен”. В неделя се представя “Турандот”, а другата седмица – “Мама миа”.

Възрастна двойка от Индия се е озовала в България по покана на свои приятели. Гледали са във Великобритания Вагнерова опера в пещера и им станало любопитно да видят нещо такова и у нас. “Но това тук е по-интересно, защото публиката се движи из цялата пещера и вижда и слуша различни картини”, каза съпругата.

Пърформансът в пещерата трае около два часа и половина, през които публиката следва в общи линии основната част от сюжета на “Рейнско злато” – кражбата на златото, битките между богове и приказни същества, които се представят на различни места из Магурата. Всичко това е разнообразено със сцени от “Танхойзер” и “Парсифал”, изпълнени на живо от солисти и хора на Софийската опера и балет.

https://m.24chasa.bg/ojivlenie/article/7579482