КУЛТУРНОТО СЪБИТИЕ „СЕДМИ ВАГНЕРОВ ФЕСТИВАЛ“ НА СОФИЙСКАТА ОПЕРА И БАЛЕТ  БЪЛГАРСКИЯТ БАЙРОЙТ НА БАЛКАНИТЕ
07 юли 2019

КУЛТУРНОТО СЪБИТИЕ „СЕДМИ ВАГНЕРОВ ФЕСТИВАЛ“ НА СОФИЙСКАТА ОПЕРА И БАЛЕТ БЪЛГАРСКИЯТ БАЙРОЙТ НА БАЛКАНИТЕ

Софийскато опера и балет откри своя Седми летен Вагнеров фестивал на 7 юли от 16:00 часа, така както това се случва по традиция на Вагнеровия фестивал в Байройт.

Вагнеров фестивал, който накара световната критика да възкликва със суперлативи за българския Байройт на Балканите, а публиката да изпълва залите не само на Софийската опера, но и в Москва, Минск, Фюсен.

Седмият летен Вагнеров фестивал е голямото културно събитие, което привлича публика от цял свят. Събитие, което разкрива новите измерения за бъдещия живот на вагнеровия оперен театър, различен от този, който познаваме от традиционните Байройтски тържества, които се случват също в този месец.
„Вагнер би бил щастлив да се запознае с това, което се случва тук“, припомням мисли на местро Тримборн, вагнеровият специалист, който въведе оперните ни певци в тайните на немския гений.

Стратегията на акад.Пламен Карталов да извърши този истински подвиг - изковаването на българския „Пръстен на нибелунга“ и потапянето в толкова различните светове като този на „Тристан и Изолда“ и „Парсифал“ има важна мисия, послание към предизвикателствата на нашето време. Защото Вагнер не е само връх в оперния театър, но той е революционерът, прозрял разрушителните сили на света, в който живеем и ние днес.
Така че Вагнер е настояще и бъдеще.

Прозренията на гения Вагнер и тяхното осъществяване в мега продукциите на Софийската опера и балет имат особен принос, български принос в голямата вагнерова традиция. Родиха се и българските вагнерови певци и артисти, които внесоха различната багра в познатото. Постановки и изпълнения, които предизвиква вагнерианците и критиците възторжено да възкликват – „великолепни“, „магично“, „истински шедьовър“.
„Фантастично, възхитително! „ Изключително зашеметяващо!“ Съвършено поразително! „Сензационно! Абсолютно превъзходно! „Вълнуваща постановка“ „Фантастични идеи на г-н Карталов!

Софийската опера и балет кани и очаква своята публика на 10 юли от 18.00 часа, когато ще се потопите в любовния екстаз на на „Тристан и Изолда“. На  12 юли Вагнеровия фестивал продължава с лебедовата песен на Вагнер „Парсифал“, която ще ви въведе „в мистиката на едно „лечебно пътуване на човешката душа към себе си“.

Диригент: КОНСТАНТИН ТРИНКС
Режисьор: ПЛАМЕН КАРТАЛОВ
Сценография: МИОДРАГ ТАБАЧКИ
Костюми: ЛЕО КУЛАШ

Със специалното участие на солиста на многобройни постановки на Байройтския фестивал ЮКА РАСИЛАЙНЕН в ролята на Курвенал.

Участват: Мартин Илиев, Радостина Николаева, Цвета Сарамбелиева, Петър Бучков, Веселин Михайлов, Ангел Антонов, Красимир Динев, Николай Петров.

"ПАРСИФАЛ"

Диригентът: КОНСТАНТИН ТРИНКС
Режисьорът: ПЛАМЕН КАРТАЛОВ
Сценографите: НУМЕН + ИВАНА ЙОНКЕ
Художникът по костюмите: СТАНКА ВАУДА

Участват: Костадин Андреев, Атанас Младенов, Петър Бучков, Ангел Христов, Бисер Георгиев, Гергана Русекова, Хрисимир Дамянов, Стефан Владимиров, Рада Тотева, Ина Петрова, Красимир Динев, Калин Душков, Айла Добрева, Мариела Александрова, Мирела Ябанджиева, Ангелина Манчева, Александрина Стоянова-Андреева, Ангел Антонов, Георги Джанов, Николай Павлов, Ованес Каспарян, Цветан Цветков.