ПОСЛАНИЯТА НА ОПЕРАТА „КНЯЗ ИГОР“ КЪМ НАШЕТО ВРЕМЕ
13 юни 2019

ПОСЛАНИЯТА НА ОПЕРАТА „КНЯЗ ИГОР“ КЪМ НАШЕТО ВРЕМЕ

След вълнуващата постановка на „Евгений Онегин“ от П.И.Чайковски Софийската опера и балет предлага на своята публика още едно заглавие от руската оперна класика - операта „Княз Игор“ от  Александър Бородин. Заглавие, в което българските оперни легенди като Борис Христов, Никола Гюзелев, Николай Гяуров и други певци  от различните поколения артисти са оставили българската  следа в историята на световния оперен театър след великия Фьодор Шаляпин, който има голям принос за популярността на операта.

Музиката на този исторически опус се разгръща в мащабни епични сцени контрастни на лиричните, в които оживява красотата на руската народна песен, премесена с ориенталската мелодика, лиричното и на места комичното създават един жив музикален организъм, който вълнува и днес.

Тази историческа опера, която разтваря завесата за далечните времена и събития от 1 185 година, оживява в режисьорската интерпретация на академик Пламен Карталов като един близък до нашето време разказ. Една история, в която в историческия сюжет се преплитат човешки съдби, когато двама герои от различни  вярвания, каквито са  Овлур, покръстения половчанин и княз Игор,  християнина, са ключа в развръзката на драмата.

 Една история, която разговаря по един особено актуален начин с нашето време, време на сблъсък на различните вярвания и различността, време търсещо разбирателство и своето единство в многообразието.

Тази различна от познатото постановка  на операта „Княз Игор“ от Алексъндър Бородин е провокация и за артистите, които  изграждат образи, близки до усещаното на съвременника по един  вълнуващ и  провокиращ размисли начин. Познатите на публиката отлични солисти на Софийската опера и балет ще създадат високия градус на изживяването на спектакъла.

 Това са Веселин Михайлов, Габриела Георгиева, Хрисмир Дамянов, Пламен Димитров, Ангел Христов, Цвета Сарамбалиева, Росен Ненчев, Димитър Станчев, Ангел Антонов, Ветка Петкова, Силвана Пръвчева.

Диригентът Павел Клиничев, диригент на Болшой театър, който ние вече познаваме, ще бъде отново на нашата сцена в тази вълнуваща постановка на операта „Княз Игор“ от Александър Бородин.