На първи юни Софийската опера се превърна в приказен дворец за децата - в. 24 часа

За първи юни подготвяме изненади за нашите малки зрители. Очакваме ги за детския спектакъл „Лили и вълшебното бисерче“, който се играе на Голяма сцена на Софийската опера и балет. След спектакъла имаме отворени врати, където децата ще се срещнат с любими техни герои. Могат да видят много приказни герои - Мечо Пух, Червената шапчица и откъс от представлението „Вълшебната флейта“. Любимите детски герои се изпълняват от нашите наймлади артисти, с които организирахме един тур в Операта.

На непринудена среща децата ще могат да задават въпроси- това което ги интересува, вълнува, защото много пъти децата питат как се правят спектаклите, декорите как се строят, как се слага грим и др. Малките ни приятели ще имат достъп зад кулисите и ще усетят магията как се създава един спектакъл. Ние ще ги поканим да се качат на самата сцена и тогава те ще усетят истинската магия на оперното изкуство. Някои от тях ще се почувстват артисти, солисти, дори ги насърчаваме да изпеят песничка, стихче, които харесват, или да рецитират някое стихотворение.

В този ден сцената принадлежи на децата. За малко време той или тя ще бъдат артисти. Децата са наши гости и те са щастливи от това. Чувствата ни са взаимни.

Image 7483681 302

За децата сме приготвили и други изненади. След две-три седмици стартираме в Парка на Военна академия „Георги Сава Раковски“ с разнообразни представления. Там ще бъде събрана цялата детска програма и ще има една нова премиера – „Веселите малчугани“. Това е концерт, спектакъл за деца от 3 до 103 години нагоре и за техните родители. Децата пак под формата на приказка ще се срещнат с оперната класика – като започнем от Моцарт, Хумпердинг, Шуберт, Менделсон, Росини, Доницети – все класически арии от тях, които ще бъдат вплетени в един малък сценарии, за да могат децата непринудено и непосредствено да възприемат тази сериозна музика.

Image 7483682 302

Идва лято и ние излизаме от красивата историческа сграда на Операта и наша сцена става вече за десета година парка на Военна академия „Георги Сава Раковски“. Тук децата могат не само да се разходят, но и да се срещнат с изкуството. След два три месеца чакаме вече порасналите бебоци, малките деца, наши редовни участници в „Концерти за бебоци“. Те ще дойдат през септември в Операта вече провървяли. Тогава отново ще стартираме с нашите детски заглавия от репертоара ни. Ще имаме и премиера.

Image 7483684 302

Интересно е да се наблюдава реакцията на децата на всяко едно представление. За тях е голямо щастие, че са с приказните герои, които обичат. Идеята за представления за деца и „Концерти за бебоци“ е на академик Карталов. От 2008 година ние и децата сме щастливи от контакта, който съществува между нас, между театъра и приятелите ни . Пред нашите очи децата израстват и започват да идват на представления – опери и балети, адаптирани за тях. Така, както казва академик Пламен Карталов „Децата водят родителите си в Операта!“

За нас беше много приятна идеята да организираме рождени дни на децата след представления. Тези чествания те ще ги помнят дълго и после като възрастни сами ще искат да посещават Операта. Наскоро две близначета на 8 години дойдоха да гледат „Рейнско злато“ от Вагнер за деца. Те само това искаха. Други пък настояват за „Мечо Пух“ или „Червената шапчица“ и др.

Ролята на родителите не трябва да се ограничава само с довеждане на децата в театъра. Тя трябва да е отговорна, да продължава и в дома. Така с общи усилия ние възпитаваме децата. Освен да слушат и гледат, ние сме отворени за талантливи деца. Ние ги обичаме и те винаги са добре дошли при нас!

https://www.24chasa.bg/ojivlenie/article/7483674

Снимки: Светослав Николов

Новини и събития