Принц Шарл-Филип Орлеански ще бъде гост с 30 французи на представлението на „Пепеляшка“ в Софийската опера
27 май 2019

Принц Шарл-Филип Орлеански ще бъде гост с 30 французи на представлението на „Пепеляшка“ в Софийската опера

Принц Шарл-Филип Орлеански (дук Анжуйски) ще бъде гост на представлението на „Пепеляшка“ на 2 юни в Софийската опера. Със себе си принцът води група от 30 човека, почитатели на оперното изкуство  . Принц Шарл е роден в Париж на 3 март 1973 г. Най-големият син е на принц Мишел Орлеански (роден на 25 юни 1941 г.), граф д’Еврьо и на Беатрис Паские де Франклийо (родена на 24 октомври 1941 г.), дъщеря на Бруно де Паские де Франклийо, граф на Паские и Франклийо.

Внук е на Анри Орлеански, граф Парижки, когото привържениците на Орлеанския дом признават за крал на Франция и Навара Анри VI. Шарл-Филип носи титлата „Внук на Франция“ с обращение „Негово Кралско Височество“.

Учи във Френския лицей в Мадрид. После заминава за Франция, където завършва  колеж „Жюйи“ и лицей „Карл Велики“ в Париж. След това следва в Страсбургския университет и получава бакалавърска степен в областта на компютърната информатика.

Бил е член на мисията на ООН в Руанда (1994 г.), Босна и Херцеговина, Македония, Косово, Източен Тимор и Кот д‘Ивоар.

През 2004 г. принц Шарл-Филип Орлеански е избран за велик магистър на клона на Ордена на Свети Лазар Йерусалимски.

Шарл-Филип учредява фонд на Свети Лазар, финансиран от Световното съобщество, който се занимава с проблемите на търсенето на питейна вода в бъдеще.

През 2012 г. принц Шарл-Филип Орлеански се явява като независим кандидат на парламентарните избори във Франция. Излиза на балотаж в пети избирателен окръг на гражданите на Франция зад граница. Окръгът обхваща Испания, Португалия, Андора и Монако. Той описва себе си като „силно привързан към Франция на републиканското управление“.