„ЛАКМЕ“ ОТ ЛЕО ДЕЛИБ СИЛАТА НА ЛЮБОВТА И САМОЖЕРТВАТА - 5 юни 19:00ч.
23 май 2019

„ЛАКМЕ“ ОТ ЛЕО ДЕЛИБ СИЛАТА НА ЛЮБОВТА И САМОЖЕРТВАТА - 5 юни 19:00ч.

Операта „Лакме“ е  бисер, който Лео Делиб създава във времето, когато въображението на творците е пленено от магичното обаяние на ориента, на екзотиката. Това е една приказка за любовта, разказана от „нежния русокос великан“ Делиб майсторски и с голям финес.

Действието се случва в Индия, над която тегне английският колониален гнет. Индусите се молят на Брама за свобода, напътствани в борбата си от Върховния жрец Нилаканта. Дъщеря му Лакме, обаче, се влюбва в английския офицер Джералд, който е  ранен от баща й. Лакме го укрива и обсипва с ласките на любовта, с чудотворна вода иска да свърже съдбите им завинаги. Войнишкият дълг, зове Джералд и той си тръгва. Лакме изгубва смисъла на живота си и се самоубива.

"Музиката е като глина, която трябва да бъде запазена мека и гъвкава чрез непрестанно оформяне и да остане топла докато не бъде разработена до "ента" степен.."

Това разбиране на Делиб  внушава музикално-сценичния образ на спектакъла "Лакме".  Изяществото на лирико-драматичната творба оживява в приказната сценография на художника Миодраг Табачки и режисьорското внушение на Пламен Карталов по начин, който вълнува съвременника. Режисьорският прочит залага на вечната тема - силата на  любовта и саможертвата. Дълбочината на сюжета, на музиката на Лео Делиб и психологията, заложена от него, оживява с онази мекота и гъвкавост, която пленява с красота и сантимент.

Всичко това ще оживее в  постановка на Пламен Карталов  на  сцената на Софийската опера на 5 юни т.г. под палката на маестро Франческо Роза, а в  ролята на Лакме ще бъде   Диана Василева.

Очаквайте този вълнуващ спектакъл с прекрасните артисти – Бисер Георгиев, Диана Генова, Ангел Антонов, Даниел Острецов, Атанас Младенов, Елена Стоянова, Силвана Пръвчева, Румяна Петрова, Слави Манов, Ваньо Димитров, Кирил Стоянов.