Какво очаква децата през месец май в Софийската опера и балет?
09 май 2019

Какво очаква децата през месец май в Софийската опера и балет?

Приказни истории за малки и големи в афиша на Софийската опера и балет с класически и съвременни произведения, деца и родители заедно в първия ни оперен театър през месец май

Софийската опера и балет остава вярна на стила си да доближи по подходящ начин към оперното изкуство и децата. За най-малките си почитатели през месец май тя включва в афиша си приказни истории, разказани по подходящ за малчуганите начин от солистите, балета и оркестъра на Операта.

600 patotsi3
Началото е на 10 май когато ще бъде представена „История с патоци, Мечо и Лиса“, по музика на Георги Костов и под режисурата на Юлия Кръстева. Една приказка, в която децата ще могат да научат повече за приятелството в гората и за приключенията на любознателния Мечо, който иска да знае всичко за света около него. „ История с патоци, Мечо и Лиса “ разказва и за перипетите на Мечо, който тръгва сам в гората, но иска да покаже на децата, че доброто винаги побеждава, казва режисьорът на спектакъла.

Приключенията на Мечо, патето Човчо и дружината, водена от Зайко – Бързоножко на 31 май ще разкажат: Анна Вутова-Стойчева, Лора Илиева, Александра Носикова, Георги Джанов, Анна Гавраилова, Христина Пипова, Калин Душков, Надя Колева, Ованес Каспарян, Вихра Смилкова, Димитрина Кечеджиева, Никола Попов, Лора Илиева, Рада Тотева, Калин Душков. Диригент е Стефан Недялков, художник Павлина Йостерхаус, мултимедията е на Елена Шопова.

Авторът на музиката известния български композитор проф. Георги Костов е създател на редица песни и творби за деца.

Либретото е на режисьора Юлия Кръстева. То е по стихове от поемата на Огнян Герджиков:  „ История с патоци, Мечо и Лиса, история дето съвсем ще ви слиса “.

600 7R8A0595

Всички малки деца обичат приключенията и пътешествията в непознати светове. Такава е и историята на героя Шегобишко, който попада на острова на свободата в операта „Шегобишко на острова на чудесата“. Какви приключения обаче го очакват, публиката ще научи на 11 май, когато малките зретели ще се пренесат на далечен остров, на който се случват чудеса. Героите са диваци, разбойници и малкото момче - Шегобишко.

Той, заедно с тримата разбойници Игу, Цигу, Мигу, се озовават на Острова на чудесата, където царува Кокосо Пали Лула в търсене на съкровището, скрито от бащата на владетеля. Ще успеят ли Шегобишко и приятеля му Окей Окай да открият съкровището и какво съдържа то, децата ще научат на 11 май от 11 часа, когато приказката за приятелството и необикновените приключения на едно любознателно и обичащо да пътешества дете ще разкажат:

Калин Душков, Николай Павлов, Димитър Станчев, Стоил Георгиев, Георги Джанов, Александър Георгиев, Рада Тотева, Анна Вутова-Стойчева, Георги Георгиев. Автор на музиката е: Георги Костов, либретото е на Йордан Милев, адаптация по либрето и сценарии: Юлия Кръстева, сценографията и мултимедията е на : Елена Шопова, художник на костюмите: Християна Михалева, диригент е Стефан Недялков.

600 REINSKO ZLATO ZA DETSA

В детската програма на Софийската опера за месец май е включена и първата част от тетралогията на  Рихард Вагнер „ Пръстенът на нибелунга “

„ Рейнско злато “. Специалната адаптация за малката публика под формата на приказка, в която главните герои разкриват своите истини за борбата между доброто и злото, ще се играе на 12 май от 11 ч.

600 7R8A6463

Софийската опера и балет кани най-малките си почитатели и на спектаклите на „ Трите прасенца ”, които ще бъдат посветени на 95 годишнина от рождението на автора на музиката в спектакъла – композиторът Алексндър Райчев. Изпълнените с много хумор и забавни случки спектакли ще се играят на 12 май от 17 часа и на 26 май от 11 часа. Историята на Пуф, Паф и Пиф ще разкажат артистите: Анна Вутова-Стойчева, Рада Тотева, Георги Джанов , Илия Илиев, Ованес Каспарян, Александра Носикова, Христина Пипова, Георги Георгиев, Никола Попов, Ана-Мария Крайчева, Георги Георгиев.

Диригент е Стефан Недялков, оркестрацията е на: Александър Райчев-син, художник на костюмите е Елена Шопова, режисьор е Юлия Кръстева.

За „ Трите прасенца ” Юлия Кръстева казва, че това е приказка, в която прасенцата са артисти, които пеят, играят, танцуват и свирят в първата част, а във втората започват перипетиите им след срещата с вълка, който накрая получава своя урок.

600 APOLON

В афиша на Софийската опера и балет през месец май е включена и премиерата на семейната опера „Аполон и Хиацинт“ от Волфганг Амадеус Моцарт, създадена от детето – чудо, както е нарична композитора, когато е бил на 11 годишна възраст. Премиерата ще бъде на 16 май, а в основата на сюжета стои история от гръцката митология. Посланието, което операта носи е за темата за приятелството и истинската любов между боговете и хората. Публиката ще може да проследи как ще се развие и завърши съревнованието между боговете Аполон и Зефир, които се борят за приятелство с Хиацинт син на крал Обал и за любовта на Мелия.

Това съревнование завършва със смъртта на Хиацинт, Бог Аполон – богът на слънцето побеждава. Любовта процъфтява. Бог Аполон свързва своята съдба с Мелия. Появява се красивото цвете зюмбюл – символ на чистото приятелство между бог Аполон и Хиацинт, казва режисьорът на спектакъла Юлия Кръстева.

Либретото е на Руфинос Видл, постановката е на Андреас Пантзис, художник по костюмите и мултимедията е Елена Шопова. Диригент е Велизар Генчев. Превод от латински - Лидия Домарадска.

В „ Аполон и Хиацинт “ участват: Калин Душков, Ангелина Манчева, Ива Бизева, Анна Вутова – Стойчева, Диана Генова, Александрина  Стоянова, Стефан Владимиров, Стефан Димитров

Следващите спектакли са на 18 май от 11 часа и на 1 юни от 17 часа.

Спектакъла е подходящ за цялото семейство!


600 40b5b5295ef1de0f509cd965c10fc45a XL

И през май в афиша на Софийската опера място намират и превърналите се вече в традиционни „ Концерти за бебоци “, благодарение на които съвсем малки деца пристъпват за първи път в живота си в храма на голямото изкуство. Реализираната идея на директора на Софийската опера и балет академик Пламен Карталов е Операта да възпита у младото поколение любов към сценичното изкуство, а  по-късно порасналите деца да възпитат в своите деца уважение и привързаност към оперното изкуство.

600 peeshtite pytni znatsi svetyulka
"Пеещите пътни знаци"на 17 май от 10:00 часа и на 19 май от 11:00 часа

 Детски музикален театър "СветЮлка" при Народно читалище д-р "Петър Берон 1926г." 

Музика - Димитър Вълчев
Либрето - Юлия Кръстева и Светлана Иванова
Режисьор - Юлия Кръстева
Музикален ръководител - д-р Светлана Иванова
Хореограф - Ивана Маджарова

Спектакълът е с образователна цел.

Чрез музиката и театралното действие децата се запознават със значението на пешеходната пътека, светофара, ролята на регулировчика и по-важните видове пътни знаци.

Така тази "особена" материя, тъй важна и необходима в днешно време, достига естествено до детското съзнание. Информацията се възприема неусетно, под формата на игра.

В спектакълът участват деца на възраст от 5 до 12 години.

Идеята на академик Карталов да се отгледа и възпита млада публика чрез включването на това заглавие в афиша на първия ни оперен театър дава възможност на детската аудитория да се докосне и до друго творчество, а именно - творчество създадено от деца за деца.

1699600 8107 759411040880637 5040224641238258662 n

Софийската опера и балет ще зарадва на 19 май от 16:00 часа малките си почитатели и техните родители с представлението „Лили и вълшебното бисерче“.

Спектакълът за деца  е създаден по приказката на Валери Петров - "Пук!", музика Любомир Денев.

Постановката "Лили и вълшебното бисерче"  пренася малки и големи в пъстрия и вълшебен свят на морското дъно, осеян  с чудни обитатели - игриви медузки, красиви миди, пъстри калкани и един страшен октопод с добро сърце, в приключенско търсене на бисерчето на доброто. Нали, както е казал поетът:

Има във морето

на детските игри

бисерче, което

ни прави по-добри

Режисьор Анри Кулев.