Рекорден брой посетители в Софийската опера по време на дългите празнични дни
03 май 2019

Рекорден брой посетители в Софийската опера по време на дългите празнични дни

По време на дългите празнични дни - Великденските и на 1 май, когато театрите в София не работеха, Софийската опера и балет може да се похвали с рекорден брой публика. Цифрите са красноречиви. Цитираме ги:

"Реквием" Верди 25.04. - 846 бр. зрители;
"Мама Миа!" 30.04. - 897 бр. зрители;
"Мама Миа!" 01.05. 11:00 ч. - 703 бр. зрители;
 "Мама Миа!" 01.05. 19:00 ч. - 922 бр. зрители;
 "Мама Миа!" 02.05. - ( към този момент) - 720 бр. зрители;

Общо: 4088 бр. зрители.

Клишето, че по празници българинът не „консумира“ изкуство не е вярно и не се отнася за Софийската опера.

Залата на Операта за „Реквием“ беше препълнена, зрителите бяха затаили дъх от чудесните изпълнения на певците: Надя Кръстева- мецосопран, Витория Иео-сопран, Франческо Аниле- тенор и Рикардо Дзанелато - бас. Диригентът на Болшой театър - Павел Клиничев, който специално гостува за „Месата“ от Верди, беше възхитен от световноизвестните гласове, от хора и оркестъра на първия ни оперен театър.

Ето и мнението на зрителя Илиян Войнов, който гледа „Мамма mia“  на 1 май, празника на труда, когато нито един столичен театър  не работеше:

„Благодаря от сърце за този невероятен и изпълнен с емоция, радост, експлозия от чувства, положителна енергия и въодушевление спектакъл, който ни поднесохте на обедното представление ! Бях с приятелка за трети път в операта ! Наистина ни зарадвахте и прекарахме прекрасно, както всеки път ! Останахме наистина очаровани от представянето Ви и музиката на живо ! С колегите Ви наистина сте се справили страхотно, при тази трудна музика и отговорност, които имате ! Създавате ситуации, озвучавате ги, допълвате образа на артистите и изпълвате със смисъл сцените ! Повечето пъти актьорите обират овациите и те стоят на преден план, но без Вашата работа, също значима по смисъл и може би-най-важната, тяхното представяне не е същото ! Имате постигнат СИНХРОН, което прави всичко изключително професионално ! ОЦЕНЯВАМ Вашия труд и Ви благодаря за този прекрасен подарък, който не правите всеки път с музиката, която създавате ! Прекарахме наистина НЕЗАБРАВИМО !!!“

Веруюто на Софийската опера и балет е, че хората непрекъснато се нуждаят от изкуство, независимо дали са празнични или делнични дни, защото музиката, операта и балета облагородяват човека.