Балерината Джой Уомак в ролята на Китри в „Дон Кихот“ на сцената на Софийската опера и балет - 12 май

На 12 май, от 16 часа, световноизвестната балерина Джой Уомак, лауреатка от Варненския международен балетен конкурс, ще изпълни ролята на Китри в балета „Дон Кихот“ от Минкус. Участват още: Никола Хаджитанев (БАЗИЛ), Катерина Петрова (МЕРЦЕДЕС), Цецо Иванов (ЕСПАДА), Венера Христова (ПОВЕЛИТЕЛКА И ЧЕРВЕНА ПАЧКА), Кристина Чочанова-Иванова и София Цуцакова (ДВЕ ПРИЯТЕЛКИ), Джон Абенанти и Георги Банчев (ДВОЙКА ТОРЕАДОРИ), Кирил Иванов (ДОН КИХОТ), Георги Аспарухов (САНЧО ПАНСА), Александра Дрангажова (АМУРЧЕ), Еленко Иванов(ГАМАШ)

Диригент БОРИС СПАСОВ

Джой Уомак твърди, че нейната вяра и живот са в преклонение пред танца.

За нея балетът е комплексно изкуство, с дълбоки исторически корени. Това е свят на огромна саможертва и място, където мечтите могат да се сбъднат и разбият в един миг. Въпреки трудностите по пътя на голямата кариера, Джой Уомак изпитва силна радост в живота си. Отдадена е напълно на танца и тренира непрекъснато, за да запази тялото си във върхово физическо състояние. Джой е готова на всякаква саможертва в името на балетното изкуство.

Там където балетът е мания за самодисциплина, вярата на Джой в Исус е възможност да „обичаш някого толкова, колкото е възможно“. Джой вижда вярата си като контрапункт на танца.

В Русия, където е танцувала има традиция на дълбока православна вяра, която ѝ помага да види моментите, в които  Бог се показва, за да разкрие необичайни пътища. Джой живее живот, изпълнен с Божията любов.

Балерината вярва, че когато овладее дадена любима роля, Бог показва своята любов към нея като я прави по-мъдра, след срещата с трудностите.

Коя е Джой?

Джой Анабел Уомак е родена на 20 април 1994 година в Бевърли Хилс, САЩ. Има шест братя и две сестри.

През 2000 започва да се занимава с балет в школата „Уестсайдски балет“ в Лос Анджелис. В периода 2006-2009 учи в балетната академия „Киров“ във Вашингтон. След завършване на обучението си се премества в Русия и постъпва в Московската държавна хореографска академия. Завършва я през 2012 година с отличие. Неин педагог е Елена Александровна Боброва.

Става втората след Анастасия Стивънс американска балерина, която завършва хореографско училище в Москва и е приета в балетната трупа на Болшой театър. Също така обсъжда условия за сключване на договор с Михайловския театър в Санкт Петербург, но в крайна сметка отива на кастинг, организиран от Сергей Филин, художествен ръководител на балета на Болшой театър. Работи една година там.

На 31 декември 2012 година танцува солова партия на главната сцена на Болшой театър, изпълнявайки ролята на Испанска кукла в балета „Лешникотрошачката“ от Чайковски. На 20 април 2013 играе в състава на кордебалета в спектакъла „Иван Грозни“.

От 2014 до 2017 работи в Кремълския балет в качеството на гост-солистка. През юни 2014 става водеща солистка на този театър. От 2018 е водеща солистка на южнокорейския „Юнивърсал балет“.

Става лауреат на Международния конкурс „Американско Младежко Гран При“ в Париж, лауреат на Международния балетен конкурс „Азиатско Гран При“ в Хонконг и лауреат на XIII открит конкурс за балетни артисти „Арабеск 2014“ в Перм.

През пролетта на 2014 година се изявява в Казан в балета „Баядерка“ от Лудвиг Минкус - спектакъл на театър „Муса Джалил“. Изпълнява ролята на Гамзати.

Новини и събития