Надя Кръстева: Нека красотата на музиката да достигне до дълбините на душата на всеки, да донесе мир, благословение, доброта - Оля Ал-Ахмед, БТА
18 апр 2019

Надя Кръстева: Нека красотата на музиката да достигне до дълбините на душата на всеки, да донесе мир, благословение, доброта - Оля Ал-Ахмед, БТА

София, 18 април /Оля Ал-Ахмед, БТА/

Музиката в "Реквиема" на Верди минава през душата, разтърсва, пречиства, каза в интервю за БТА мецосопраното Надя Кръстева, която е сред изпълнителите на реквиемната меса на 25 април в Софийската опера и балет.

"Щастлива съм от възможността да пея тази божествена музика на родна сцена в навечерието на един от най-светлите християнски празници. Всеки път, когато съм изпълнявала партията на мецосопрана във Верди-Реквием (в катедралата "Св. Петър" в Рига, на Вердиевия фестивал в операта в Парма с Рикардо Мути, на Айстедфорд фестивал в Кардиф, в Музикферайн Грац и т.н.) за мен е било неповторимо преживяване и истинско благословение", допълни Надя Кръстева.

Нека красотата на музиката да достигне до дълбините на душата на всеки, да донесе мир, благословение, доброта, заяви оперната прима.
Надя Кръстева е родена в София. Веднага след като завършва Музикалната Академия "Проф. П. Владигеров" заминава на специализация в Академията на Борис Христов в Рим при Анита Черкуети. Дебютира на голяма сцена още като студентка в ролята на Сали Боулс (Кабаре) в Музикалния театър "Ст. Македонски", София, следва Кармен в Бургас, а в сезон 2001/2002 е солистка на Старозагорската опера.

След като през 2002 г. получава покана да се присъедини към ансамбъла на Виенската Щатсопера, тя бързо се превръща в любимка на взискателната виенска публика. Дебютира с ролята на Фенена в Набуко и изпълнява с огромен успех почти всички големи мецосопранови партии като Еболи (в италианската и френската версии на "Дон Карлос"), Кармен, Леонора (Фаворитката), Адалджиза (Норма), Мария Джезуалдо, Марина (Борис Годунов), Прециозила (Силата на съдбата), Улрика (Бал с маски), Мадалена (Риголето), Олга (Евгений Онегин), Сузуки (Мадам Бътерфлай) и т.н. Претенциозната Виенска критика посреща с възхищение изявите й на сцената, очарована от невероятно силното въздействие на тембъра на гласа й, от убедителното представяне на всяка роля и музикалната прецизност на изпълненията, както и от завидното актьорско майсторство и силното сценично присъствие на Надя Кръстева. Често изпълнява и ролите на Далила (едно от най-успешните й превъплъщения), Амнерис (Аида), Венус (Танхойзер), Де Буйон (Адриана Лекуврьор), Реквиемите на Верди и Моцарт, Девета симфония на Бетовен, а също участва в много оперни и камерни концерти.

В репертоара си Надя Кръстева е изпълнила над 30 роли на повечето от най-важните сцени и фестивали в света като Виенската Опера, Арена ди Верона, Миланската Скала, Чикаго Лирик, Сан Франциско, Болшой театър, Парижката Опера Басти, Концертхаус и Музикферайн Виена, Вердиевият фестивал в Парма, Номори Опера Токио, Дойче Опер и Унтер дер Линден в Берлин, Театро Колон в Буенос Айрес, Байерише Щатсопер, Сан Диего, Далас, Амстердам, Валенсия, Цюрих, Женева, Санкт Гален, Торино, Ковънт Гардън, Дрезден, Пекин, Ескориал, София и др.
По повод дебюта на Надя Кръстева в Чикаго Лирик Опера с нейната парадна роля Кармен Джон Рейн пише в "Чикаго Тибюн": "Богатите, тъмни цветове и дълбоката чувствителност на гласа й, се свързаха с естествената актьорска игра и огненият темперамент на тази роля, която е пробен камък за всяко мецосопрано".

Освен в Чикаго, приятелите на операта са се наслаждавали на Кармен, пресъздадена от Надя Кръстева на много от сцените на водещи световни оперни театри като Виенската Щатсопера, Арена ди Верона, Болшой театър, Дойче Опер - Берлин, Амстердам, Хамбург, фестивалите "Санкт Маргаретен" и "Савонлина", Рига, София и т.н.

Следва цялото интервю:

Въпрос: Дни преди настъпването на най-големия християнски празник Възкресение Христово, Софийската опера и балет кани на 25 април 2019 година почитателите си да се докоснат до музиката на Джузепе Верди в едно от най-изпълняваните и до днес негови произведения "Реквием". Как Вие, г-жо Кръстева, усещате това произведение? Какво е за Вас "Реквием"?
Отговор: Щастлива съм от възможността да пея тази божествена музика на родна сцена в навечерието на един от най-светлите християнски празници. Всеки път, когато съм изпълнявала партията на мецосопрана във Верди-Реквием (в катедралата "Св. Петър" в Рига, на Вердиевия фестивал в операта в Парма с Рикардо Мути, на Айстедфорд фестивал в Кардиф, в Музикферайн Грац и т.н.) за мен е било неповторимо преживяване и истинско благословение.

Въпрос: Големият английски писател Бърнард Шоу казва за великата творба на Верди следното: "Това е музика, която навлиза в сърцето и разтърсва душата. Нищо чудно да надживее оперите му". Каква е Вашата формулировка за това произведение?
Отговор: Напълно съм съгласна. Неслучайно този "Реквием" често е наричан "най-хубавата опера на Верди".Той е много близък по звучене до оперите на композитора, а съставът на оркестъра е почти идентичен с този при "Дон Карлос".

Въпрос: Солистите, освен Вас, са Виториа Иео, Франческо Аниле, Рикардо Дзанелато, заедно с хора и оркестъра на Софийската опера, дирижирани от Павел Клиничев. Какво бихте казали с две думи за Вашите колеги, с които ще приподнесете на публиката това божествено произведение? Как се работи с тях?
Отговор: Все още не съм имала възможността да работя заедно с тези колеги, радвам се на срещата с тях.

Въпрос: Бихте ли разказали нещо от историята около създаването на "Реквием"?
Отговор: "Реквиемът" на Верди е едно от най-изпълняваните произведения на 19-ти век. Написан е в памет на известния италиански поет Алесандро Манцони и е изпълнен за първи път една година след неговата смърт, на 22 май 1874 г. в църквата Сан Марко в Милано. Самият Джузепе Верди е дирижирал премиерата, а след невероятния успех на произведението е последвало турне в много от европейските столици.

Въпрос: Защо "Реквием" никога не омръзва и може да бъде слушан стотици пъти?
Отговор: "Реквием" е изключително завладяващо произведение, което покорява слушателите със своя драматизъм и дълбока емоционалност, богата оркестрация и ефектни контрасти в музикалния изказ. В него по невероятен начин се редуват пасажи, които са едва прошепнати и идват като глас от някакво друго измерение, с фуриозни извисявания на музиката, каквото е известното "Dies ire" (гняв Божи) или пък пропити с болка и разкаяние легатисими, каквато е "Lacrimosa". Тази музика минава през душата, разтърсва, пречиства.

Въпрос: Г-жо Кръстева, за Вас се носят легенди, че сте една истинска "Кармен" и в живота. Дори приличате на прототипа й. След блестящото си представяне като "Кармен" в Софийската опера, как се пренастройвате сега за "Реквием"?
Отговор: Такива "легенди" ме развеселяват - не знам каква точно би била приликата с този известен оперен персонаж, но едно нещо действително ни свързва: стремежът към свобода на духа, което понякога води след себе си нежелание за вписване в общоприетите норми и рамки, които неусетно ограничават, ограбват, потискат личността.

Въпрос: Изобщо как влизате в роля? Как се пренастройвате от образ в образ?
Отговор: Като изпълнител, който от 9-годишна възраст се занимава с пеене и от около 18 години се изявява професионално на сцена, съм приела като нещо обичайно пренастройването от една роля в друга, както гласово, така и физически. Това е нещо, което при нас, певците, става неусетно с времето и практиката.

Въпрос: Пожънахте и невероятен успех в Япония. Дори ми е известно, че двама японци - мъж и жена, Ви "преследват" където и да сте по целия свят. Вярно ли е?
Отговор: Е, чак навсякъде не, но са ме изненадвали приятно на входа на операта във Виена, Москва, Дрезден, Ню Йорк, например.

Въпрос: Разкажете още някоя интересна история с Ваши почитатели из света?
Отговор: Има почитатели, с които ни свързва приятелство, например едно семейство в Москва, след като пях в Болшой театър премиера на "Кармен", също така се сприятелихме с почитателки от Далас, Берлин, Мюнхен и Чикаго.

Въпрос: С какво усещане се завръщате на родната сцена?
Отговор: С много трепет и любов.

Въпрос: И все пак, коя е любимата Ви сцена?
Отговор: Много са хубавите сцени, на които имах удоволствието да се изявя като певица. Виена, Мюнхен, Москва, Буенос Айрес, Сан Диего, Ню Йорк, например. Театри с прекрасна атмосфера и акустика.

Въпрос: Отказвала ли сте ария?
Отговор: Не си спомням да съм отказвала партия или ария, която ми е била предложена от страх дали е подходяща за моя глас или не. По време на моя десетгодишен престой във Виенската Щатсопера се налагаше да пея партии от всякакъв характер, така че с удоволствие приемах предизвикателството.

Въпрос: Коя ария все още не сте изпяла? В коя роля бихте искала да се видите?
Отговор: Има доста арии или роли, които още не съм изпяла, но и тези, които съм изпяла са много. Благодарна съм за всяка една от тях! Останалото е Божа работа.

Въпрос: Вашето предпремиерно и Великденско пожелание?
Отговор: Пожелавам красотата на музиката да достигне до дълбините на душата на всеки един в залата, да донесе мир, благословение, доброта!

/АМ/

600 Nadya Krasteva
Надя Кръстева в ролята на Далила от операта "Самсон и Далила" на Сенс-Санс

http://www.bta.bg/bg/c/BO/id/1995741?fbclid=IwAR1nAXAlUDx-kud6Styf3eNveusA3nAkJ8QYWv7srLLxaqCFZNqn4uSeuKM

 

36675550 10212048620627188 5236997840424665088 n 150


 /Оля Ал-Ахмед, БТА/