Софийската опера възпитава ново поколение оперна публика - Оля Ал-Ахмед, БТА
12 яну 2019

Софийската опера възпитава ново поколение оперна публика - Оля Ал-Ахмед, БТА


Софийска опера и балет - детска програма

Софийската опера
възпитава ново поколение
оперна публика

София,15 април /Оля Ал-Ахмед, БТА/

Софийската опера възпитава ново поколение оперна публика с детските програми "Отиваме на опера и балет" и "Концерти за Бебоци". Уникалната идея на академик Пламен Карталов - детската програма "Отиваме на опера и балет от 3 до 14", се заражда през зимата на 2008 година, през февруари. В годините инициативата не само че се развива с главозамайващи темпове, потвърдени от статистика, но и интересът на децата в различните възрастови категории нараства. Досега са изиграни 1388 детски спектакъла посетени от 134 226 души, съобщиха за БТА от администрацията на Софийската опера и балет.
"Поставено бе рисковано, но изключително успешно начало. Грижата на първия оперен театър е да се отгледа и възпита бъдеща оперна публика", сподели за БТА академик Карталов.

Стартът е с адаптацията на "Вълшебната флейта", "Хензел и Гретел" и "Петя и вълкът". Завесата за пръв път се отваря на 6 февруари 2008 г. и вълшебствата не спират и до днес. На камерна сцена са осъществени 32 премиери на детски опери, балети, мюзикъли и адаптации на големи оперни заглавия. Сред тях са "Златната ябълка", "Мечо Пух", "Вълкът и седемте козлета", "Бременските музиканти", "Трите прасенца", "Червената шапчица", "Пепеляшка", "Спящата красавица", "Цветята на малката Ида", "Зле опазеното момиче", "Хитрата лисичка", "Рейнско злато за деца", "Севилският бръснар за деца", "Детето и вълшебствата", "Дългата коледна вечеря", "Амал и нощните посетители", "Аладин и вълшебната лампа", "Учителят по музика", "История с патоци, мечо и лиса" и още много други. Децата пълнят залата, радостно ръкопляскат и искат приказката да не свършва,отбелязват организаторите.

През настоящия сезон 2018-2019 г. се играха две премиери - фамилната опера "Котката" по музика на Масимилиано Матезич и интерактивният спектакъл - Музикална азбука - музика Луиза Станоева. С тях заглавията стават 34 на брой, допълниха от администрацията на Софийската опера и балет.

"Камерната сцена дава възможност на децата да контактуват със солистите, да са съпричастни със своите любими герои и да станат активен участник в театралното действие. След спектакъла всяко дете има възможност да съхрани своите спомени, да се докосне до декора, до реквизита, до любимия герой и да се почувства артист", поясни Юлия Кръстева, режисьор на детските спектакли.

В края на всеки сезон детската програма се изнася на открито - в парка на Военната академия, което още повече допринася за доброто самочувствие на децата, които имат възможността да се наслаждават на любимите си приказки, облечени в музика и живи герои и то на чист въздух, на открито в парка. Там се пренасят тези заглавия, които позволяват да се изиграят в естествен декор и тогава приказката наистина оживява. Детската публика става още по-непосредствен участник в самото театрално действие, изтъква режисьорът.

Детската програма гостува и навсякъде извън София. "Силни впечатления и емоции провокира гостуването на Софийската опера и балет във Видин - на крепостта Баба Вида - с "Шегобишко на острова на чудесата". Незабравими остават срещите с публиката във Велинград, Правец, Ниш, Велико Търново," допълниха организаторите. С детската програма се отбелязват и рождени дни, които безспорно оставят незабравими мигове и емоции с любимите пеещи герои.

"Грижите на театъра за най-малките не спират. През 2017 година със собствени средства е направено специално оборудване "Армани", за да се осигури комфорт на нашите малки зрители", припомниха от администрацията на Софийската опера и балет.

По идея на академик Пламен Карталов през 2014 година стартира и втори клон от детската програма. Той е насочен към още по-малка аудитория - от 0 до 3 години. През 2019 година програмата "Концерт за Бебоци" навърши 5 години. В специално оборудвана зала малчуганите правят своите първи срещи с фрагменти от класически опери, любими детски хитови песни, запознават се с малка част от музикалните инструменти.

Бебоците в залата се увеличават. "Броят на "Концертите за Бебоци" вече надхвърля - 464, а зрители до момента са - 10 767, а за тях местата свършват със светкавична скорост. От 2008 г. до 2018 година включително общият брой детски спектакли и "Концерт за Бебоци" е вече 1852, а зрителите са 144 995. С течение на годините ставаме свидетели как израства нашата публика", съобщи Юлия Кръстева, режисьор на детските оперни спектакли и на концертите за бебоци.

Наред с изброените инициативи Софийската опера и балет подкрепи и кампанията "Повече българчета за България". Финалът й се състоя в Софийската опера и балет в залата, където вече пета година се провеждат прочутите "Концерти за бебоци". "Събитието беше посетено от дарители, представители на фондации и от фенове на предаването "Тройка на разсъмване". В залата бяха и родители с деца, родени благодарение на лекарски процедури от издания на кампанията, разказа още Юлия Кръстева. Тази година акцентът на предаването и на кампанията е бащинството, допълни тя.

Вече цели 10 години успешно провеждаме детската програма, като сме предвидили предстоящи 5 години концерти за Бебоци", допълни режисьорът.
Академик Пламен Карталов изтъкна, че понякога децата учат родителите си да идват на опера и балет./АМ/

 

http://www.bta.bg/bg/c/BO/id/1993590

 

36675550 10212048620627188 5236997840424665088 n 150


 /Оля Ал-Ахмед, БТА/