Мария Гулегина се завръща на българската сцена в "Бал с маски" - /Йоана Александрова, БТА/

       София, 2 април /Йоана Александрова, БТА/

           Световноизвестната оперна дива Мария Гулегина се завръща на сцената на Софийската опера и балет на 29 май в "Бал с маски" от Джузепе Верди, съобщиха от операта.

           Певицата с глас на кралица, както я нарича критиката, ще гостува повторно на сцената на Софийската опера след зашеметяващия си триумф в "Парсифал" в началото на годината.

           Именно в ролята си на Амелия през 1987г., Гулегина дебютира на сцената на Миланската Скала, редом до Лучано Павароти. Оттогава  оперната прима е изпълнявала партията десетки пъти на най-големите световни сцени.

           "Бал с маски" е история за любов, омраза, ревност, отмъщение, завист и политика, но най-вече за човек, който търси пътя към себе си и това, което обича. Операта е имала огромен успех още при първото си представяне в Рим на сцената на театър "Аполо" на 17 февруари 1859г.

           Първата българска премиера на "Бал с маски" е била на сцената на Софийската опера на 22 октомври 1926 под диригентството на Венедикт Бобчевски и режисурата на Илия Арнаудов.

           През последните десет години постановката, в интерпретацията на Пламен Карталов, е една от любимите на столичната публика. На диригентския пулт на 29 май ще застане маестро Борис Спасов.

      

       /РУМ/

Новини и събития