В чест на Панчо Владигеров: Балетът "Легенда за езерото" с премиера в София - bgonair.bg
11 мар 2019

В чест на Панчо Владигеров: Балетът "Легенда за езерото" с премиера в София - bgonair.bg

Водещи:

Гергана Венкова и Златимир Йочев

Изпълнителен продуцент:
Деница Нейчева

Продуцент:
Ралица Пътникова

Тя е посветена на 120-годишнината от рождението на великия български композитор

Публикувана: 11 мар 2019 | 10:11 От: Василена Василева

 

В приказно време и на приказно място ни пренася балетната трупа на Софийската опера. Премиерата на спектакъла "Легенда за езерото" от Панчо Владигеров е на 15 март. Тя е посветена на 120-годишнината от рождението на великия български композитор и е под патронажа на президента Румен Радев.

"Следващите премиерни спектакли ще бъдат на 16 и 17 март. Подготвили сме три различни състава за всеки един от тях. На първите два участие ще вземат познати и любими на всички ни лица. За третия обаче ще изненадаме публиката с един изцяло нов състав. Обещаваме да бъде интересно", сподели в студиото на "България сутрин" художественият ръководител на балета Сара-Нора Кръстева.

Постановчик и хореограф на премиерния спектакъл е Донвена Пандурски, която от 30 години живее и работи в Германия. Заедно с нея в Софийската опера и балет над "Легенда за езерото" работят Павел Шаппов, който е художник на постановката, Александър Наумов - художник по осветлението и Вячеслав Хомяков - балетмайстор репетитор. 

"В "Легенда за езерото" оживяват богатият колорит и поетичност на музиката на Панчо Влагидеров. Действието се развива в приказно време и на приказно място. Фантазия и реалност се преплитат в драматичен разказ за човека и природата, за любовта и омразата, за мира и войната. Новата интерпретация търси съвременно звучене на вечните стойности от живота", допълни още Сара-Нора Кръстева в студиото на Златимир Йочев и Гергана Венкова.

Вижте повече във видеото!




https://www.bgonair.bg/sutreshen-blok/2019-03-11/v-chest-na-pancho-vladigerov-baletat-legenda-za-ezeroto-s-premiera-v-sofiya