ВЯЧЕСЛАВ ХОМЯКОВ - БАЛЕТМАЙСТОР-РЕПЕТИТОР НА "ЛЕГЕНДА ЗА ЕЗЕРОТО" НА ПАНЧО ВЛАДИГЕРОВ
06 мар 2019

ВЯЧЕСЛАВ ХОМЯКОВ - БАЛЕТМАЙСТОР-РЕПЕТИТОР НА "ЛЕГЕНДА ЗА ЕЗЕРОТО" НА ПАНЧО ВЛАДИГЕРОВ

Завършва Ленинградското хореографско училище „А. Я. Ваганова“ през 1971 година. През периода 1971-1995 е артист в Ленинградската опера и балет „С. М. Киров“ и изпълнява партии в балетите „Лебедово езеро“, „Жизел“, „Раймонда“, „Ромео и Жулиета“.

Осъществява адаптациите на балетите „Лешникотрошачката“ (хореография на В. Вайнонен) на сцената на Новата Токийска национална опера, „Корсар“ (хореография на П. Гусев въз основа на композицията и хореографията на М. Петипа) на сцената на театър „Колон“ в Буенос Айрес, „Спящата красавица“ на сцената на Софийската опера и балет, а също и на балетите „Петрушка“, „Шехеразада“, „Жар птица“ на сцената на Римската опера.

От 2000 година е педагог-репетитор в Мариинския театър, от 2009 балетмaйстoр-репетитор. В Мариинския театър е асистент на хореографите-постановчици: П. Лакота, М. Ходсон, А. Ратманский, Д. Пандурски, С. Вихарев.

Работи над възстановката на балетите „Госпожица и хулиган“, „Дървеницата“ и „Ленинградска симфония“ (2006), „Шурале“ (2009), „Спартак“ (2010).

Носител е на ордена за заслуги пред отечеството – втора степен.