ПАВЕЛ ШАППО - АВТОР НА СЦЕНОГРАФИЯТА И КОСТЮМИТЕ НА „ЛЕГЕНДА ЗА ЕЗЕРОТО“ НА ПАНЧО ВЛАДИГЕРОВ

Павел Шаппо е един от големите художници на Белорус. Той живее и работи в Минск, Москва и Санкт Петербург. От края на деветдесетте години на миналия век активно показва изкуството си по изложби. Творческата му кариера започва във Витебск, където баща му – известният художник-график Владимир Шаппо – работи до този момент.

Там Павел завършва факултета по графични изкуства на Държавния педагогически университет и се влюбва в артистичната атмосфера на града, създадена от големите майстори – Лисицки, Малевич, Пен, Фалк и Шагал. След това се премества в Минск, работи в Санкт Петербург, Баку, Москва, участва в пленери във Варшава и Мексико.

Павел е живописец, сценограф, филмов и театрален дизайнер.

С удоволствие се отдава на различни изкуства: визуална образност и стилистични решения на пълнометражни филми, писане на сценарии и реализация на мултимедийни проекти, инсталации, интериорен дизайн.

От 2010 г. е член на Съюза на беларуските дизайнери.

От 2013 г. е член на Съюза на беларуските кинематографисти.

От 2015 г. е член на Съюза на беларуските художници.

Предлагаме Ви част от скиците на Шаппо, които той подготви за сценографията и костюмите на „Легенда за езерото“, чиято премиера е на 15 март в Софийската опера и балет. 

Новини и събития