Софийската опера и балет чества класика Панчо Владигеров с балета „Легенда за езерото“

Софийската опера и балет ще отбележи  120 -годишнината от рождението на класика на българската музикална култура Панчо Владигеров (1899 г. - 1978 г.) с премиерата на балета „Легенда за езерото“ на 15 март. Следващите премиерни спектакли са на 16 и 17 март. Честването на големия композитор е под патронажа на президента на републиката  г-н Румен Радев. Сара - Нора Кръстева, художествен ръководител на балета на първия ни оперен театър изтъкна: „Радвам се, че такъв хубав български балет - колоритен, с участието на цялата балетна трупа, с прекрасна музика, отдавна не е поставян на наша сцена. От всички тържества у нас, посветени на гениалния Владигеров, единствено Софийска опера и балет ще представи голям, уникален  спектакъл. Балетът ни работи с голям ентусиазъм, с хореографа Донвена Пандурски, която е автор на либретото и постановчик на „Легенда за езерото“.

Самата Донвена Пандурски споделя: „ С голяма радост приех поканата на академик Пламен Карталов да създам нова постановка на балета “Легенда за езерото” в Софийската опера и балет. Да се завърна в родния си град, в театъра, където съм направила първите си професионални стъпки и при това с такава прекрасна и отговорна задача – спектакъл по необятно богатата музика на Панчо Владигеров, посветен на 120-годишнината от рождението на този голям български композитор! Импресията, поетичността и дълбокият драматизъм в съчетание с разпалващата самобитна динамика на неравноделните фолклорни тактове ме провокираха да потърся съвременна интерпретация на произведението. А когато след дългото ми отсъствие през последните години дойдох да се запозная с балетната трупа и видях прекрасните млади хора, излъчващи енергията на днешния ден, историята започна с бързи темпове да израства пред очите ми. Една легенда за човека от миналото, през очите на настоящето и устремена към бъдещето... Надявам се чрез общото сътрудничество с всички участващи при създаването на тази постановка да успеем да стигнем до сърцето на публиката и с това да отдадем заслужена почит към композитора Панчо Владигеров.

В балета “Легенда за езерото” оживява богатият колорит и поетичност на музиката на Панчо Влагидеров. Действието се развива в приказно време и на приказно място. Фантазия и реалност се преплитат в драматичен разказ за човека и природата, за любовта и омразата, за мира и войната. Новата интерпретация търси съвременно звучене на вечните стойности от живота.“

Балетът „Легенда за езерото“ не е поставян в Софийската опера от 1962 година. Тогава хореограф е Нина Анисимова. Постановката на Пандурски е нова, сценографията и костюмите са на художника Павел Шаппо.

Последната постановка на Донвена Пандурски в Софийската опера и балет е от 2006 година. Припомняме част от нейната творческа биография:

Родена в София. Завършва Държавното Хореографско училище през 1978 година и постъпва в Балета на Софийската опера. Танцува също и в Балет "Арабеск". През 1984 година е приета в консерваторията "Римски-Корсаков" /Санкт Петербург, Русия/ и се дипломира се през 1988 година в специалността балетна режисура. От 1989 година живее и работи в Германия. През периода 1989 – 1994 работи като гост с балетните компании: Щутгарт Балет, Бежар Балет, Балет на Немската Опера на Рейн–Дюселдорф, Балет на Пфалц театър-Кайзерслаутерн, Кралски Шведски Балет–Стокхолм, Балет на Операта в Гьотеборг-Швеция, Лондон Сити Балет и други.

През 1994 година поставя в Софийската опера "Чайковски-6-та симфония" и “Концерт Оп.79” от Карл Мария фон Вебер. От 1995 живее и работи в град Мюнстер, Германия. През 2005 година поставя в Мариинския театър, Санкт Петербург - Русия, балета “Вълшебният орех” /по Е.Т.А. Хофман/ – една суперпродукция с 262 действащи лица и 72 ученика от балетната академия “А.Ваганова” /художник Михаил Шемякин/.

През 2006 година с участието на солисти на Мариинския балет поставя в Софийската опера “Прокофиев-Рахманинов-Стравински”. В същата година поставя в Мариинския театър “Метафизика-Кротката-Пролетно тайнство” под диригентството на маестро Валерий Гергиев и художник Михаил Шемякин. Постановката е номинирана в две категории за висшата театрална награда на Санкт Петербург — “Златен Софит”.

През 2017 година в Мюнстер с участието на солисти на Мариинския балет поставя “Енох Арден” по музика на Малер. В своите постановки използва музика на Вивалди, Витали, Моцарт, Мусоргски, Бетовен, Вебер, Чайковски, Малер, Брамс, Щраус, Росини, Пучини, Сен-Санс, Офенбах, Рахманинов, Стравински, Сибелиус, Вила-Лобос, Дютийо, Шостакович, Бизе-Шчедрин, Бърнстейн, Копланд, Гулд, Пиацола, Слонимски, Фарфарело, Вангелис, Балар, Аберкромби, Бонам, Йосифов, Цеков, автентичен български фолклор, хип-хоп и др.

Тя е автор на балетни либрета и сценарии за филми.

Културната ни общественост е в очакване на премиерата на „Легенда за езерото“, с която Софийската опера и балет ще отбележи 120-годишнината от рождението на Панчо Владигеров.

Новини и събития