ПЕТ ГОДИНИ КОНЦЕРТИ ЗА БЕБОЦИ

Академик Пламен Карталов: „Отглеждаме ново поколение оперна публика“

2008 година, месец февруари

Това е началото на детската програма „Отиваме на опера и балет от 3 до 14“ по идея на академик Пламен Карталов. Грижата на първия оперен театър е да се отгледа и възпита бъдеща оперна публика. Стартът е с адаптацията на „Вълшебната флейта“, „Хензел и Гретел“ и „Петя и вълкът“. Завесата се отваря на 06.02.2008 и вълшебствата не спират и до днес. На камерна сцена са осъществени 32 премиери на детски опери, балети, мюзикъли и адаптации на големи оперни заглавия. Сред тях са – „Златната ябълка“, „Мечо Пух“, „Вълкът и седемте козлета“, „Бременските музиканти“, „Трите прасенца“, „Червената шапчица“, „Пепеляшка“, „Спящата красавица“, „Цветята на малката Ида“, „Зле опазеното момиче“, „Хитрата лисичка“, „Рейнско злато за деца“, „Севилският бръснар за деца“, „Детето и вълшебствата“, „Дългата коледна вечеря“, „Амал и нощните посетители“, „Аладин и вълшебната лампа“, „Учителят по музика“, „История с патоци, мечо и лиса“ и още други.

През настоящия сезон 2018-2019 предстоят две премиери – фамилната опера „Котката“ по музика на Масимилиано Матезич и интерактивният спектакъл – Музикална азбука – музика Луиза Станоева. С тях заглавията стават 34 на брой.

Досега са изиграни 1388 детски спектакъла и са посетени от 134 226 души.

Камерна сцена дава възможност на децата да контактуват със солистите, да са съпричастни със своите любими герои и да станат активен участник в театралното действие. След спектакъла всяко дете има възможност да съхрани своите спомени, да се докосне до декора, до реквизита, любимия герой и да се почувства артист.

В края на всеки сезон детската програма се изнася на открито - в парка на Военната академия. Там  се пренасят тези заглавия, които позволяват да се изиграят в естествен декор. Тогава детската публика става още по-непосредствен участник в самото театрално действие.

Още по-силни впечатления и емоции провокира гостуването във Видин – на крепостта Баба Вида с „Шегобишко на острова на чудесата“.

Детската програма гостува и извън София. Незабравими остават срещите с публиката във Велинград, Правец, Ниш, Велико Търново.

С детската програма се отбелязват и рождени дни. Незабравими са миговете и емоциите с любимите герои.

Грижите на театъра за най-малките не спират. През 2017 година със собствени средства е направено  специално оборудване „Армани“, за да се осигури комфорт на нашите малки зрители.

По идея на академик Пламен Карталов през 2014 година стартира и втори клон от детската програма. Той е насочен към още по-малка аудитория – от 0 до 3 години. През 2019 година Концерти за Бебоци навършват 5 години. В специално оборудвана зала малчуганите правят своите първи срещи с фрагменти от класически опери, любими детски хитови песни, запознават се с малка част от музикалните инструменти.

Брой Концерти за Бебоци  до този момент– 464, зрители – 10 767. С течение на годините ставаме свидетели как израства нашата публика. Статистика 2008-2018

Общ брой детски спектакли и Концерт за Бебоци – 1852

Зрители – 144 995

Новини и събития