Ученици на РАЙНА КАБАИВАНСКА в „Дон Паскуале“ на сцената на Софийската опера
03 яну 2019

Ученици на РАЙНА КАБАИВАНСКА в „Дон Паскуале“ на сцената на Софийската опера

Талантливите СЕОНКЙОНГ /ЕВА/ ДЖОНГ – сопрано и ДЖЕОНГХЙЕОК /КАРЛО/ СЕО – баритон ще се превъплътят в ролите на Норина и Доктор Малатеста в премиерата на Софийската опера на „Дон Паскуале“ от Гаетано Доницети. След впечатляващото представяне на младите певци от Корея на Гала концерта на майсторския клас на Райна Кабаиванска, те бяха специално поканени на сцената на Националната опера.

Главната роля е поверена на Николай Петров и Стефан Димитров. Очаквайте също Добромир Момеков и Илия Илиев като Доктор Малатеста, Георги Султанов и Хрисимир Дамянов като Ернесто, Диана Василева като Норина и Александър Георгиев – Нотариус.

„Дон Паскуале“ е сред най-високите образци на буфо жанра от XIX век. Симпатичният и глуповат дон Паскуале попада в капана на скроената от доктор Малатеста игра, в която очарователната хитруша Норина го подмамя в брачна примка. В комедийния сюжет, изпълнен с недоразумения и обрати, старият наивник накрая се отказва от непосилния брачен хомот и сам благославя любовта на Норина и племенника си Ернесто.

Операта е шедьовър на белкантовото изкуство. Забележителният талант на Доницети създава живи музикални образи наред с красивите мелодии и големите и сложни ансамблови сцени.

Диригент е Жорж Димитров, режисьор на постановката е Светозар Донев, художник е Нела Стоянова, а за пластиката и сценичното движение се грижи Риолина Топалова. Диригент на хора е Виолета Димитрова.