БГ опери навъртяха близо 30 000 км с турнета по света - в.Монитор, Ирина Гигова
06 сеп 2018

БГ опери навъртяха близо 30 000 км с турнета по света - в.Монитор, Ирина Гигова

Националната трупа на маестро Карталов приема само престижни ангажименти в странство

Близо 30 000 км са навъртели българските оперни театри от началото на годината с турнета по света. Софийската е изминала над 12 000 км при гостуванията си в Италия, Русия и Полша, близо толкова - Пловдивската, Варненската е преодоляла над 5000 км до сърцето на Европа – Брюксел, и до Белград и обратно, а Русенската – около 1000 по престижни фестивали в Румъния. Единствено Старозагорската опера не е пътувала в чужбина, но пък преговаря за предстоящи гастроли в далечен Китай.

Над 12 000 километра с 12 ТИР-а декори и костюми е навъртяла трупата на Софийската опера и балет от началото на годината, за да осъществи триумфални гастроли на сцените в Италия, Полша и, разбира се – паметното гостуване в Большой театър в Москва. Тази цифра може и да не звучи чак толкова внушително като увертюра от Вагнер, но забележителните успехи на националната ни опера по света не са се измерват с навъртените километри, а с възторжените рецензии и аплодисменти. „Нашият театър не е пътуваща опера, за да отчита километри, тя се гордее с качествени продукции и с престижните места. Не приемаме ангажименти, които не са представителни, а само такива, които предизвикват максимален респект към Софийската опера“, категоричен е нейният дългогодишен директор акад. Пламен Карталов.

Международната дейност на Операта винаги се базира на прецизно предварително планиране, продължаващо от 2 до 4 години

Договарят се репертоарните заглавия, дължината на гастрола, градовете и залите. Поддържа се постоянна връзка с импресарската агенция, тъй като на всеки етап може да настъпят промени и доуточнения в състава, а мениджмънтът на големите световни театри особено държи да види списъка на солистите.

Сегашната международна година на трупата започва с много успешно турне в Италия с две обикнати от ценителите произведения на балетната класика – „Лебедово езеро“ и „Дон Кихот“. Спектаклите обикалят част от Ботуша – Флоренция, Удине, Павия, Ровиго, стигат до Каляри и Сасари на о. Сардиния. През април, по случай 25-годишнината от създаването на оперния фестивал в град Бидгошч, Полша, единствено наш чуждестранен оперен театър е поканен специално за руския шедьовър „Княз Игор“ на Бородин. А през месец май идва ред на отдавна подготвяния и бленуван от всеки оперен артист гастрол в митичния Большой в Москва по силата на договор, подписан между двата театъра. „Аз съм особено горд, че представяме българския композитор Любомир Пипков точно с първата му, но с европейска значимост опера „Янините девет братя“, която беше приета абсолютно категорично от дирекцията на театъра. Наистина, с голям риск и страх дали публиката ще се отзове на български репертоар, но се оказа, че всички билети са продадени и Любомир Пипков се игра за първи път там“, връща лентата маестро Карталов. Балетът „Корсар“ също е приет много топло, ала „черешката на тортата“ е Вагнеровата тетралогия „Пръстенът на нибелунга“ с изцяло национален състав.

„Няма да забравя как зрителите се бяха надвесили над парапета

за оркестъра, викаха „Браво!“ и не пускаха целия състав от 350 души да си тръгне от сцената. Последното представление, „Залез на боговете“, премина особено вълнуващо, повдига завесата режисьорът Карталов. Няма нищо чудно, че билетите за Вагнер са изкупени 6 месеца преди спектаклите – в Большой тетралогията не е била показвана от много години.

Театрално-музикален продуцентски център – Държавна опера Варна, пък гастролира в Брюксел с „Аида“ от Джузепе Верди непосредствено преди Рождество Христово. „Този авторски спектакъл е на един от най-известните съвременни италиански оперни режисьори Франко Драгоне. Показахме го на най-престижната белгийска сцена Forest National в Брюксел, която разполага с 5000 места. За нас бе чест няколко дни преди поемането на председателството на Съвета на Европа да представим в столицата на ЕС българското оперно изкуство“, споделя директорът на ТМПЦ – Варна, Даниела Димова. През март „Аида“ се игра с изключителен успех и в Белград с маестро Борислав Иванов на диригентския пулт.

А през юли Русенската държавна опера участва със спектакли на „Трубадур“ и „Макбет“ на Верди в 8-ото издание на международния оперен фестивал „Хунедоара Лирика“, провеждащ се в три града на Румъния – Хунедоара, Дева и Петрошани.

Приходите от гастроли се инвестират в бъдещи проекти

Приходите от чужбина помагат на Софийската опера за реализация на следващи постановки. Във всички гастроли се стремим приходите да покриват разходите, а там, където не е достатъчно, търсим спонсори, обяснява директорът Пламен Карталов. Министерството на културата също ги подкрепя: за гостуването в Москва е осигурило транспортирането на декорите. „Всеки международен гастрол инвестира в бъдещи проекти на Софийската опера – както финансово, така и морално“, казва акад. Карталов. В годините чрез система на самофинансиране са инвестирани само в нови музикални инструменти за оркестъра на операта около 635 000 лева и 550 000 за модерна осветителна техника. Гостуванията водят до още покани, но следват преговори до материализирането им. Например в Полша отново искат нашата опера, но това зависи и от националната програма.

Софийската опера е на делегиран бюджет. Той се формира на база законова субсидия, гарантирана в зависимост от преизчисленията на донесени собствени приходи от билети. Преизчислението на приходите е на база стандарт. Той за Софийската опера е 4 лв. за 1 лев приход – най ниският в сравнение със Софийска филхармония, Музикален театър, останалите опери и симфониети в страната, за които държавата дава стандарт 6 и 8 лв. за приход от 1 лв.

Приходите от гастроли в чужбина формално постъпват в Министерството на културата, но не се преразпределят – оперите изцяло могат да разполагат със сумите си, но за тях не получават субсидия, уточняват за „Монитор“ от пресцентъра на културното ведомство, като обясняват, че при тях няма отделни разбивки колко е спечеленото в България и колко – в странство.

Пловдивската заминава за Китай

Трупата на пловдивската опера заминава в камерен състав на турне в Китай този декември. Това ще е поредната държава, в която талантливите артисти от Пловдив ще изнесат представления. Почти няма престижна световна сцена, на която различните формации на Държавна опера Пловдив да не са имали изяви, признава директорът доц. Нина Найденова.

„Може би само в Австралия не сме били”, казва доц. Найденова. И изрежда едни от най-престижните сцени, на които артистите са имали представления: Музикферайн във Виена, "Дойче опер" и залата на Берлинската филхармония в Берлин, Кралската опера и зала "Тиволи" в Копенхаген, "Малий театър" в Санкт Петербург, Двореца на изящните изкуства в Брюксел, Аудиториумите в Мадрид, Барселона и Палма де Майорка.

Пловдивската опера е гостувала в Германия, Дания, Русия, Франция, Швеция, Норвегия, Малта, Белгия, Испания, Италия, Холандия, Португалия, Южна Корея, Гърция, САЩ. Оркестърът е свирил в прочути европейски зали – театър “Шатле” в Париж, “Тонхале” в Бон, Голямата зала на Консерваторията в Москва, Залата на филхармонията в Санкт Петербург, “Брукнерхаус” в Линц, Аудиториумите в Мадрид, Барселона, Сарагоса и Палма де Майорка, „Гроссе фестшпил хаус” в Залцбург и Музикферайн във Виена. Многократно участва в национални и международни фестивали – „Софийски музикални седмици”, „Мартенски музикални дни”, „Варненско лято”, „Нова българска музика”, Фестивала за съвременна музика – Загреб и др.

„Това са имиджови турнета, които са важни за страната и за състава, защото когато сме на тези престижни сцени, влизаме в друга категория театър”, коментира доц. Найденова въпроса дали трупата е на печалба от турнетата в чужбина. „За турнетата зад граница няма държавна субсидия и печалбата от тях покрива разходите”, обясниха от пресслужбата на пловдивската опера.

Директорът на старозагорската опера Огнян Драганов:

Срамно е да пеем за по 35 евро в чужбина

„Нямаме турнета в чужбина през тази година не защото сме нямали предложения, а защото смятам, че е срамно нашите певци да излизат на сцената за по 35 евро дневно без дори да им се плащат пътните!“, съобщи директорът на старозагорската държавна опера Огнян Драганов. През изминалите 8 месеца трупата е осъществила три спектакъла на „Лебедово езеро“ пред меломаните в Пловдив, Хасково и Смолян, предстоят още 6 с „Палячи в операта“. Те ще бъдат във Варна, Пловдив и София през септември, октомври и ноември.

По един спектакъл са били представени в Шумен, Велико Търново, в Одрин по покана на местния Тракийски университет, във виенския Дом Витгенщайн, в София в Народния театър „Иван Вазов“, на лятната сцена в Свети Влас, Пловдив и Варна, на 18 януари – „Лебедово езеро“ в Шумен, на 5 февруари – „Лебедово езеро в Благоевград“. Играни са били спектаклите „Мадам Бътерфлай“, „Процесът срещу Мерилин Монро“, детската „Едно лято в едно блато“ и „Турандот“ на фестивала в Правец.

В ход са преговори за турнета в Антверпен и Гент с „Риголето“ и в Пекин с мегапостановката на „Турандот“, но те най-вероятно ще бъдат през 2019 година, уточни Драганов.


https://www.monitor.bg/bg/a/view/bg-operi-navyrtjaha-blizo-30-000-km-s-turneta-po-sveta-143604

Ирина Гигова