Месец на „Мамма миа“ в Софийската опера - в.Труд
02 сеп 2018

Месец на „Мамма миа“ в Софийската опера - в.Труд

Септември е месецът на “Мамма миа”. Мюзикълът на Софийската опера и балет беше страхотен хит в края на миналия сезон, затова бяха обявени още седем представления. Датите са 12, 13, 14, 15, 16 и 18.09, като на 16-и има две представления – от 11 и от 19 ч. Хитовият спектакъл влиза в програмата като постоянно заглавие, така че може да бъде гледан и след това – през октомври, януари и май.

Балетът “Зорба Гърка”, който трябваше да се играе на 11 септември, е отменен по технически причини. С тази постановка на 15-и нашият балет танцува на Панатинейкос. Участват гостизпълнителите Дан Хайя от Румъния в ролята на Зорба и италианеца Алесандро Макарио като Джон. Марина ще изпълнява Марта Петкова, Йоргос ще е Никола Хаджитанев, а Мадам Ортанс – Марина Маринова.

Сезонът в Софийската опера реално започва след турнето в Япония от 1 до 18 октомври. Това е шестото турне на Националната ни опера.

Новият оперен сезон ще бъде открит на 27 октомври с “Янините девет братя” от Любомир Пипков. В началото на ноември ще можем да гледаме балетите “Жизел” от Адолф Адам(3.11), “Зорба Гърка” от Микис Теодоракис (4.11) и “Баядерка” от Лудвиг Минкус (10.11). На 24 ноември ще има “Лебедово езеро” от Чайковски, а на 30-и – “Петрушка” и “Жар птица” от Игор Стравински. Голямата балетна премиера тази година е “Легенда за езерото” на Панчо Владигеров – първият спектакъл е на 15 март.

Публиката очаква с нетърпения новия, голям Вердиев цикъл, който започва със “Симоне Боканегра” с премиера на на 17 ноември и следващи представления на 18, 20, 21, 22 ноември, “Травиата” през декември и завършва през януари с “Трубадур”. Други оперни премиерни заглавия са “Дон Паскуале” от Доницети и мюзикълът “Мери Попинз”. Традиционно краят на сезона е посветен на Вагнер. За удоволствие на вагнерианците през юли 2019 г. ще бъдат възстановени от репертоара “Тристан и Изолда” и “Парсифал”.

https://trud.bg/