„Мамма Mia“ - Белоградчик - БНР - Радио Видин, Иванка Петрова
27 юли 2018

„Мамма Mia“ - Белоградчик - БНР - Радио Видин, Иванка Петрова

В четири последователни вечери на сцената на летния оперен фестивал "Опера на върховете" ще се играе най-новия проект на Софийската опера и режисьора акад. Пламен Карталов- мюзикъла "Маmma Mia". Представленията са от 20 часа, а тази вечер заради лоши метеоролгични условия мюзикълът ще бъде представен в Спортната зала.


"Маmma Mia" е по музика на известната от близкото минало шведска поп - група АВВА и представя по нетрадиционен начин иначе класическата история за младо момиче, което търси своя баща, за да направи сватбения си ден незабравим.

Ден преди представлението се срещаме с двама от главните герои - Орлин Горанов, в ролята на Сам, и Весела Делчева, в ролята на Софи.

Това е третият "опит за летене" в областта на мюзикъла, който очаквах много дълго, сподели певецът, който досега е участвал в "Човекът от Ла Манша"- в Пловдив и "Аз пея под дъжда"- във Варна: "...Това е третият ми опит за летене, който очаквам от много време- почти от 30 години... Шоуто изисква един артист да е подготвен във всички аспекти- да танцува, да пее, да говори, да играе...Останах поласкан още миналата година, когато получих поканата. Хубавото е, че авторското право ни задължава спектакъла да е на български език, а акад. Карталов направи една много интересна визия- мисля, че публиката ще остане доволна.  След всичките тези 7 спектакъла, които направихме в София, хората са приятно изненадани- не само от играта ни, но и от подложката на феноменалната музика на АВВА, която остана класика в световния ПОП свят."

За Весела Делчева ролята на Софи е мечта:

"Мисля, че публиката ще види много различна Софи, защото нетрадиционната, нестандартната, новата режисура на маестро Пламен Карталов е изключителна.... Той абсолютно разгърна моята героиня, за което съм му ужасно благодарна. Тя е едно дете- наивно, но много борбено. Религиозна, много близка с майка си. И в същото време тя е детето, което от 20 години мечтае да открие своя баща, който да я заведе до олтара. Прочитайки дневника на майка си, сблъсквайки се със своите трима вероятни бащи, тя преоткрива своята философия за живота... И все пак, нашият край е съвсем различен от този, който сме гледали във филма. Въпреки това, тази героиня е изключително близка до мен- душевно, емоционално и възприятието за света..".

Наред с утвърдените вече имена, в мюзикъла "Маmma Mia" участват и млади изпълнители. Как артистите от различни поколения и сфери на изкуството се сработват, кой кого и на какво учи, и кой от кого какво взима:

"Всички тук са изключителни професионалисти. Събрани сме от различни сфери на изкуството- поп, джаз певци, оперни певци, танцьори, актьори, и точно тази палитра на емоции, на качества на различните наши колеги прави точно тази магия, която в момента сме създали... и това въздействие, за което всеки говори. В нашия екип мога да твърдя, че имаме огромно разбирателство, което за мен е най-важно за една творческа атмосфера. Ние наистина се обичаме и взаимнно си предаваме едни импулси и енергии, които няма как да не се усетят от хората...." каза Веселка Делчева, а Орлин Горанов добави: "Младите са страхотно енергични. Със много любов подхождат към образите си. Тук въпросът е общо взето кой от кого взима- те взимат може би малко опит от нас, ние взимаме малко енергия от тях. Такива са ни образите, така че се стараем всеки да си следи поантата на своя образ, за да можем да направим картината пълна."

Радио Видин