"Реквием" на Верди - за първи път на третия летен фестивал "Опера на върховете" - DIR.BG
19 юли 2018

"Реквием" на Верди - за първи път на третия летен фестивал "Опера на върховете" - DIR.BG

https://impressio.dir.bg/afish/rekviem-na-verdi-za-parvi-pat-na-tretiya-leten-festival-opera-na-varhovete

Посвещава се на 370 години от основаването на Никополската епархия и на 330 години от избухването на Чипровското въстание

На фестивала, на 20 юли, от 20:00 часа ще прозвучи за първи път и прочутият "Реквием" от Джузепе Верди, който организаторите посвещават на 370-ата годишнина от основаването на Никополската епархия, на 330 години от избухването на Чипровското въстание и в памет на жертвите от въстанието в Северозападна България от 1850.

"Реквием" на Верди не случайно е определян като произведение, което навлиза с музиката си дълбоко в сърцето и разтърсва душата. В него по подходящ начин, авторът чрез музиката си пресъздава една от най-важните сцени за религията - Страшния съд. За Джузепе Верди тя не носи популярния смисъл - за Деня на изкуплението, а безжалостна инвазия на смъртта. Творба, провокирана от трагични загуби в живота на композитора, с която той се прекланя пред паметта на две важни фигури в неговия живот - големия италиански композитор Джоакино Росини и знаменития писател Алесандро Мандзони. За това и "Реквием" се възприема като творба, изпълнена с чувство на острота на преживяванията на композитора. И до днес "Реквием" на Верди е едно от най-изпълняваните произведения в този жанр.

С тази творба организаторите на фестивала ще отдадат почитта си към загиналите.

370-ата годишнина от основаването на Никополската епархия, създадена от Папа Инокентий през 1648 г., а в началото на 1883 година по времето на Папа Лъв 13 статутът и е променен и тя става самостоятелна архиепископия.

През годините на своето съществуване тя претърпява своето развитие. През 2002 г. в Свищов е построена построена нова сграда за храма "Свети Кирил и Методий". Разкриват се и нови енории в градовете Плевен, Левски, Видин и Враца. Изграждат се и нови храмове - в Плевен, Видин и Враца.

"Реквием" на Верди ще бъде посветен и на още две исторически събития:

330 години от избухването на Чипровското въстание за освобождаването на българските земи от османско владичество, което е било потушено за съвсем кратко време. Бунтът, завършил освен с много жертви, се описва от историците и като въстанието, предизвикало огромна бежанска вълна във вътрешността на страната и зад граница. Това са станалите по-късно известни като банатски българи.

С музикалната творба ще бъде почетена и паметта на жертвите от въстанието в Северозападна България от 1850, известно и като Видинското и Белоградчишкото въстание, обединило усилията на хората от този край срещу османската власт. То е смятано от историците за най-масовия от другите многогодишни селски бунтовнически движения в Северозападна България по онова време, с които се е настоявало за даване правото на административна автономия и самоуправление на българите.

В "Реквием-а" на Верди на "Сцена на върховете" в Белоградчик ще участват солистите Габриела Георгиева - сопран, Гергана Русекова - мецосопран, Камен Чанев - тенор, Светозар Рангелов - бас заедно с Хора и оркестъра на Софийската опера и балет с диригент маестро Ерих Вехтер.