Весела Делчева: В един колектив е най-важно разбирателството, хармонията и любовта - /Оля Ал-Ахмед, БТА/


В един колектив е най-важно разбирателството, хармонията и любовта, заяви в интервю за БТА певицата Весела Делчева, която изпълнява главната роля в спектакъла "Mamma Mia", чиято премиера е на сцената на Софийската опера и балет този месец. Тя определя ролята си в мюзикъла като роля-мечта. По думите й това ще бъде лятото на "Mamma Mia".

След безпрецедентния успех на сцената на Болшой театър, Софийската опера и балет отново ще ни изненада със смел скок, този път в океана на световния мюзикъл - "Mamma Mia", коментира Делчева. След десетки постановки по целия свят и над 60 милиона зрители, този супер хит ще има своята премиера и в България, на сцената на Софийската опера и балет на 18, 19, 20, 21 и 22 юли. След това мюзикълът ще се пренесе на 3-тия летен фестивал в Белоградчик "Опера на върховете" на 26, 27, 28 и 29 юли. Предвиждат се и представления в цялата страна.

Режисурата на маестро Пламен Карталов е различна от всичко, което сме гледали до този момент. Това е нов, нетрадиционен прочит на мюзикъла. Не е буквална реплика на "Mamma Mia" от лондонския Уест Енд, а оригинален спектакъл, разказа Делчева. "Той иска световните и безспорни хитове на АВВА поставени в съответните драматургични ситуации да придобият друго, по-дълбоко възприятие и въздействие, а не да имаме усещането, че сме на поп концерт. Да накара публиката да мисли, съпреживява и да припознава себе си в историите на героите. Академик Пламен Карталов си поставя за цел да събуди, да провокира емоционалната ни памет. Отваря такива вратички в нашата душевност, че самите ние не подозираме за тях, че ги има, че ги носим. Работи се много детайлно и успява да "извади" от нас дълбочина на чувствата. За него е от изключителна важност текстът да не "минава" през нас, да не "излиза" от нас първосигнално, формално и еднопланово. Маестро Карталов винаги търси и ни казва да мислим за подтекста, там е разковничето. Мисъл, сърце и воля", разказа изпълнителката.

"Мюзикълът е жанрът, който ме "пали", в който "горя" на сцената. Неслучайно големите образци в американската, английската и много други школи показват и доказват, че това е висше изкуство (висш пилотаж)", каза Весела Делчева. Тя е родена на 16 ноември 1986 г. в София. Завършила е поп и джаз пеене и сценична режисура в Музикалната академия в София. От 2011 г. е част от трупата на Националния музикален театър "Стефан Македонски". Изпълнявала e водещи роли в мюзикъли.

Следва цялото интервю:

Въпрос: Г-жо Делчева, завършила сте "Поп и джаз пеене" и "Музикално-сценична режисура", как се оказахте на оперната сцена?
Отговор: Малко ще върна лентата назад - мюзикълът е моята огромна мечта, моята страст в изкуството. Още от дете, благодарение на моите родители, се занимавам с това, което истински обичам. От ранна детска възраст (6-годишна) ме записаха във вокално-театрална формация "Таласъмче" с музикален ръководител Димитър Костанцалиев. Благодарение на него бях въвлечена в жанра "мюзикъл". Всяка година правихме по един авторски мюзикъл. Ще спомена някои от тях: "Вълшебната песен", "Морски сънища", "Денят на прошката" и др.

В тийнейджърските си години с още 4 девойки сформирахме girl банда "Инстинкт" - Ива, Марина, Мария и Ина. После всяка пое по своя творчески професионален път. И до ден днешен останахме най-близките приятелки и, все пак, успяваме да се събираме за други вълнуващи авторски проекти.
От 18-годишна възраст се занимавам с озвучаване на анимации за голям екран и телевизионните детски канали. Ще изброя някои от тях:" Играта на играчките", "Мечо Пух", " Мики Маус", " Лоракс", " Рио 2", "Красавицата и звяра", "Дора и приятели", "София Първа" и много други.

Приеха ме в Музикалната академия, където попаднах на прекрасен екип, който създаваше всяка година по един мюзикъл: режисьорът Андрей Аврамов и хореографът Радослав Радев. Родиха се 7 мюзикъла: Chicago, Dreamgirls, Mamma Mia, Hair, The Wiz, Fame и Footloose.Тази школа ми даде много, за да израсна още в жанра и да затвърдя категорично решението и желанието си да бъда musical actress (актриса в мюзикъл). Още докато бях студентка, завършвах магистратурата си в поп и джаз изкуство, се явих на кастинг в Музикалния театър за ролята на Луиза в мюзикъла "Зоро". Бях избрана и от тогава до днес се подвизавам в Музикалния театър и имам щастието да се превъплътя в едни от най-мечтаните и популярни роли. Изключително съм благодарна на нашия директор Марияна Арсенова, че ме прие в състава на театъра.

И сега е моментът да кажа как се събраха пътищата ни с маестро Пламен Карталов. Той беше поканен да постави мюзикъла "Булевардът на залеза". За първи път се докоснах до неговата работа като артист и бях в истински възторг от методите и подходите, които прилагаше върху нас. Ние бяхме като скулптури, които той моделираше и извайваше до такава детайлност и прецизност, че след като приключи репетиционният период, не искахме да се разделяме. Беше градивно, емоционално и запомнящо се за цял живот.

Повериха ми ролята на Бети Шийфър. Тази героиня е много специална за мен и съм толкова благодарна, че ми беше дадена.
Но да стигна до същината на отговора: и преди няколко месеца маестро Пламен Карталов ме покани в Софийската Опера да се въплътя в ролята на Софи Шеридън в мюзикъла "Mamma mia". След това заедно с всички участници минахме през специален кастинг и бяхме селектирани за ролите.
За нас е огромна привилегия и отговорност да стъпим на сцената на Софийската опера и балет, познавайки безспорно световно доказалата се биография на този културен институт.

Въпрос: Като дете мечтаехте ли за голямата сцена? Всъщност, кога изпяхте първата си нота?
Отговор: Детската ми мечта беше да бъда лекар. В семейството ми няма професионални певци, но един от дядовците ми е бил самоук китарист, баба ми и майка ми са пеели в училищни хорове, а баща ми учи богословие и пее в някои църкви. Като малка бях притеснително дете, с палав заряд в очите, което не си е и помисляло, че ще стъпи на големите сцени, каквито са Музикалният театър и Софийската опера. Както се шегува мама "още от първия плач, знаех, че ще си моята звездичка". Била съм доста шумно детенце. И на прощъпулника съм взела касетката. Не е ли показателно? Всичко е Божия промисъл.

Въпрос: Някога хрумвала ли ви е идея за реализация в друга професия?
Отговор: Винаги съм имала една цел в живота си: да бъда актриса в мюзикъл.

Въпрос: Какво Ви дава пеенето? А сцената?
Отговор: Пеенето ми дава душевната и емоционална хармония, а сцената и по-конкретно комплексното владеене на пеене, актьорска игра и танц, ми носят истинско щастие, удовлетворение, катарзис - това е една енергийна бомба.

Въпрос: Кой от жанровете най-много Ви допада за изпълнение: джаз, опера, оперета или имате други предпочитания? Защо?
Отговор: Мюзикълът. Не ме разбирайте погрешно - обичам и джаза, различните стилове в поп музиката, операта, но мюзикълът е жанрът, който ме "пали", в който "горя" на сцената. Неслучайно големите образци в американската, английската и много други школи показват и доказват, че това е висше изкуство (висш пилотаж).

Въпрос: Репетирате ли понякога в къщи?
Отговор: Всеки ден репетирам в къщи. Постоянно и непрекъснато пея, независимо какво правя в къщи. Пеенето ме възнася и олекотява всяка друга дейност. Всичко върша наистина с лекота докато пея. Пеенето е елексир не само за мен, но и за околните, така че не мисля, че създавам проблеми на съседите си докато пея. Съседите са свикнали и ги научих да са добри слушатели още от ранна детска възраст. Постоянното пеене е едно от разковничетата за успех. Постоянството в работата.

Въпрос: Мислила ли сте паралелно с пеенето да се занимавате и с друго изкуство?
Отговор: С музикално ръководство и режисура, ако това може да се нарече друг. Но вярвам, че всичко си има време и се случва в правилния момент.

Въпрос: Предстои премиерата на Софийска опера и балет на световния хит-мюзикъл "Mamma Mia". Вие сте солистка в мюзикъла. Разкажете повече за самия мюзикъл и за ролята си в него?
Отговор: След безпрецедентния успех на сцената на Болшой театър, Софийската опера и балет отново ще ни изненада със смел скок, този път в океана на световния мюзикъл - "Mamma Mia". След десетки постановки по целия свят и над 60 милиона зрители, този супер хит ще има своята премиера и в България, на сцената на Софийската Опера и Балет - на 18, 19, 20, 21 и 22 юли. След това мюзикълът ще се пренесе на 3-тия летен фестивал в Белоградчик "Опера на върховете" на 26, 27, 28 и 29 юли. Предвиждат се и представления в цялата страна.

Зрителите ще имат щастието да се насладят на песните на ABBA:"Super Trouper", "Dancing Queen", "Knowing Me, Knowing You", "Take a Chance on Me", "Thank You for the Music", "Money, Money, Money", "The Winner Takes It All", "Voulez-Vous", "SOS", създадени от гениалните автори и бивши членове на групата Бени Андерсон и Бьорн Улвеус. Либретото на Катрин Джонсън по идея на Джуди Креймър ни пренася на гръцки остров, където любовта, страстите и изненадващите ситуации ни въвличат в една завладяваща романтична комедия.

Относно моята роля в мюзикъла "Mamma Mia" бих могла да я определя като роля-мечта. Героинята ми се казва Софи. Тя е добро, умно, религиозно и борбено момиче, което е готово на всичко, за да сбъдне мечтата си: да открие истинския си баща и той да я заведе до олтара. Всичко започва като една игра. Изпраща три покани на своите вероятни бащи. Забърквайки тази каша, тя минава през различни перипетии, благодарение на които преосмисля и преоткрива своята философия за живота. Поставя майка си в неочаквани ситуации, които пък провокират Дона да се замисли, да преживее и да открие наново истинската си, дълбока и силна любов.

Въпрос: Какво най-много Ви привлече в тази роля?
Отговор: Най-силно ме привлече това, че е много близка до мен като душевност, емоционалност, възприятие и светоусещане.

Въпрос: Кои имена ще блеснат в актьорския състав?
Отговор: В главната ролята на Софи се въплъщавам аз, а Денко Проданов и Радослав Владимиров са в ролята на нейния годеник - Скай. Другата главна роля на Дона, майка й, е поверена на примите Людмила Козарева и Еделина Кънева, а като тримата вероятни бащи ще бъдат: Сам - Владимир Михайлов, Орлин Горанов, Кирил Иванов; Бил - Николай Сотиров и Александър Георгиев; Хари - Николай Павлов и Симеон Владов. Двете приятелки на Дона са: Роузи - Деница Шопова и Силвана Пръвчева и Таня - Яница Маслинкова и Елена Стоянова. На специалния кастинг са избрани още и много талантливи млади певци и актьори. Диригентската палка ще държи Светослав Лазаров, а оригиналната хореография е заслуга на Риолина Топалова. Постановката е в умелите ръце на акад. Пламен Карталов. Сценографията е дело на Нела Стоянова, а костюмите - на Християна Михалева-Зорбалиева.

Въпрос: Каква режисьорска изненада е приготвил този път маестро Карталов?
Отговор: Режисурата на маестро Пламен Карталов е различна от всичко, което сме гледали до този момент. Това е нов, нетрадиционен прочит на мюзикъла. Не е буквална реплика на Mamma Mia от лондонския Уест Енд, а оригинален спектакъл. Ще цитирам маестрото: "Това не е лимонадена историйка, а една комично-тъжна история. Истински драматичен театър!"Той иска световните и безспорни хитове на АВВА поставени в съответните драматургични ситуации да придобият друго, по-дълбоко възприятие и въздействие, а не да имаме усещането, че сме на поп концерт. Да накара публиката да мисли, съпреживява и да припознава себе си в историите на героите. Академик Пламен Карталов си поставя за цел да събуди, да провокира емоционалната ни памет. Отваря такива вратички в нашата душевност, че самите ние не подозираме за тях, че ги има, че ги носим. Работи се много детайлно и успява да "извади" от нас дълбочина на чувствата. За него е от изключителна важност текстът да не "минава" през нас, да не "излиза" от нас първосигнално, формално и еднопланово. Маестро Карталов винаги търси и ни казва да мислим за подтекста, там е разковничето. Мисъл, сърце и воля. Мога още много да говоря и пак няма да е достатъчно.

Въпрос: Вълнувате ли се преди премиерата? Нещо притеснява ли Ви?
Отговор: Разбира се, че се вълнувам. Това са най-хубавите вълнения. Сега най-важното е всички да сме концентрирани, да репетираме усърдно и неуморно, за да се представим достойно.

Въпрос: Ще споделите ли някой интересен сценичен момент от кухнята по време на репетиция?
Отговор: Имаме много сценични моменти. Те са нашите малки тайни. А тайните точно затова са тайни, защото се пазят скрити там някъде зад кулисите и не се споделят.

Въпрос: Какво е настроението на артистите преди премиерата?
Отговор: Моите колеги са изключителни професионалисти. Ние сме събрани от различни сфери на изкуството: има оперни, оперетни, джаз и поп певци, драматични актьори, балетисти и др. В един колектив е най-важно разбирателството, хармонията и любовта. А аз смея да твърдя, че при нас цари истинска любов. И вярвам, че благодарение на нея се получава тази среда на себеотдаване. Вярвам, че с Божията помощ ще имаме голям успех.

Въпрос: Толкова много спектакли Ви предстоят с този мюзикъл. Ще запомним ли това лято като лятото на Mamma Mia?
Отговор: Да. Това ще бъде лятото на Mamma Mia.

Въпрос: Ще гастролира ли операта с мюзикъла "Mamma Mia" някъде в чужбина?
Отговор: Дай Боже! Силно се надявам. Тази иновативна постановка на акад. Карталов трябва да бъде видяна и навън.

Въпрос: Какво бихте си пожелали в личен план?
Отговор: Най-важното нещо, от което зависи всичко, а то е - да сме здрави.

Въпрос: Вашето пожелание към публиката?
Отговор: Бъдете смели и борбени в сбъдването на мечтите си.

/АМ/

36675550 10212048620627188 5236997840424665088 n 150София, 6 юли /Оля Ал-Ахмед, БТА/http://www.bta.bg/bg/c/BO/id/1832848

Новини и събития