Балерината Виолета Ангелова ще бъде Мирта в „Жизел“ на 3 юни
01 юни 2018

Балерината Виолета Ангелова ще бъде Мирта в „Жизел“ на 3 юни

Виолета Ангелова живее през последните шестнадесет години в САЩ. На 10-годишна възраст се явява на изпит в Националното училище за танцово изкуство в столицата и е приета. По-късно е приета в  Националното училище за танцово изкуство, отдел класически балет, и училището за танц към Виенската Щатсопера, а първият си спектакъл на престижната австрийска сцена изиграва на 17 годишна възраст.

След това заминава за САЩ. Още като ученичка във Виена се запознава с съпруга си - година по-големия от нея руски балетист Алексей Агудин. След като завършил училище Алексей получил предложение за работа в Америка. Двамата седнали, помислили и решили, че не бива да се изпуска такава възможност и той заминал. Въпреки очакванията на техните близки и приятели, че разстоянието ще се окаже пагубно за връзката им, това не се случило. Две години по-късно тя последвала сърцето си отвъд океана. Заминала за САЩ след спречкване с директора, по младежки без да каже довиждане, два месеца преди края на сезона в Щатсопера, където вече била назначена. „Тръгнах си без никакво съжаление“, спомня си тя. Пристигнала месец май, 2002 година в щата Индиана и веднага била поканена да танцува в Ballet Internationale. След по-малко от година двамата с Алексей заминали за Ню Йорк, където той бил избран да бъде част от Американския балетен театър – най-престижната балетна трупа в САЩ. Междувременно младата българка започнала да работи с различни танцови формации, до момента в който не взела решение за себе си, че след като ще прекара известно време в Америка иска да усвои метода на танц на легендарния балетист и хореограф Джордж Баланчин, основоположник на американския балет. И от всички възможности пред нея тя решила да работи с трупата на Сюзан Фарел, най-голямата муза на Баланчин. Явила се на прослушване и я одобрили.

Днес Виолета експериментира в балета и често прибягва до съвременните форми на танца, защото дълбоко е убедена, че колкото и да обичаш едно нещо с времето то доскучава. Обича да разрушава правилата след като добре ги е усвоила и овладяла. Определя стила си по-скоро като американски, а професионалния си живот като „едно непрекъснато доказване – всеки ден и пред всеки“.

https://violetaangelova.com/