„АИДА“, БЕЗСМЪРТНА И ВЕЧНА - ЕДНА ВЪЗМОЖНА ИСТОРИЯ ЗА СИЛАТА НА ЛЮБОВТА
27 май 2018

„АИДА“, БЕЗСМЪРТНА И ВЕЧНА - ЕДНА ВЪЗМОЖНА ИСТОРИЯ ЗА СИЛАТА НА ЛЮБОВТА

Една от най-играните опери на маестро Джузепе Верди, „Аида“ не случайно е предизвиквала и продължава да предизвиква въображението на големите режисьори не само за оперната сцена, но и за филмови версии. Какво я прави толкова атрактивна и толкова обичана?

 Известният аржентински режисьор Уго де Анна дава един възможен отговор. Той е  намерил  интригуващ отговор за своята постановка на Софийска сцена, след фантастични такива на най-голямата открита сцена, Арена ди Верона.

Оперният шедьовър на маестро Верди се разиграва в ефектно виртуално триизмерно пространство, потърсено в огледалното отражение на египетски релеф, фон на сменящите се картини. Зрителят е омагьосан от играта с отраженията, ефектните костюми, приказното и иносказателното в това запомнящо се внушение.

Изживяване, което всеки път е различно с различните артистични състави. Запомваща е сцената, в която двете съпернички за любовта на Радамес, Аида и Амнерис разиграват истински театър с огромните червени ефирни платна, обгръщащи пространството на всяка от тях, както и  триумфалната сцена, ефектно решена пирамидално и превръщането на пирамидата в гробница за двамата влюбени – Аида и Радамес на финала.

Незабравимо филмово изживяване. Внушение близко до съвременника и в изградените контрастни емоции и обрати в сюжета между триъгълника Аида, Амнерис и Радамес.

Фигурата на главния жрец, неговата абсолютната власт, по-силна и от тази на фараона е определяща в решаване съдбата на георите. Той води действието. Той произнася присъдите. 

Уго де Ана насочва вниманието към сложните колизии на Аида и Амнерис, влюбени в Радамес. Аида, разкъсвана от любовта към Радамес и любовта към родината. Тя е тази, която прави Радамес предател в името на любовта им, но която приема смъртта заедно с Радамес, като единствен възможен край. Амнерис, влюбена и ревнива, отмъстителна, но победила гордостта си има сили да признае любовта си към Радамес, умолява жреците за милост, проклина жестокостта им, остава в своята самота над гроба на двамата влюбени.

 Все силни страсти. Страсти, колкото далечни на съвременника, толкова възможни, стига да ги събуди в себе си.

Нещо, което може да се случи при срещата с безсмъртната опера на маестро Джузепе Верди на сцената на Софийската опера с три различни, звездни състава, в тази фантастична постановка на Уго де Анна.

Д-р Магдалена МАНОЛОВА