БНТ, Миглена Стойчева  - "Пръстенът на Нибелунга" - кулминация на гастрола на Софийската опера в Москва
20 май 2018

БНТ, Миглена Стойчева - "Пръстенът на Нибелунга" - кулминация на гастрола на Софийската опера в Москва

Българската продукция на "Пръстенът на Нибелунга" е кулминацията на гастрола на Софийската опера в Москва. Снощи нашите певци показаха с огромен успех на сцената на Болшой театър "Рейнско злато" - първият от четирите спектакъла в продукцията. Как беше прието представлението разказват Меглена Стойчева и Недялко Данов.

Макар да е една от световнозначимите оперни сцени Болшой театър няма собствена продукция на вагнеровия "Пръстен". От театъра са изумени как изобщо Софийската опера се е нагърбила с толкова амбициозен проект. Но международната слава на българския "Ринг" достига до Русия много преди той да се появи на сцената на Болшой театър.

Мартин Цонев: Постановката мисля, че е безсмъртна - толкова логична и толкова детайлна. И увенчава Вагнер...Самата немска и световна публика го потвърди.
Николай Панайотов- художник на декора и костюмите на "Пръстенът на нибелунга": Един мой приятел руснак, който се интересува от опера ми каза "А, ми те сега американците ще кажат, че Путин е вкарал ракети дори и в Болшой театър". А в цялата тази история, разбра се има една голяма ирония, защото всъщност тези конуси колкото могат да бъдат ракети, толкова могат да бъдат и едни инфантилни детски фунийки, с които съм си играл като малък.

Сред публиката на българския спектакъл беше и дългогодишният художествен ръководител на оперната трупа на Болшой световноизвестното сопрано Маквала Касрашвили.

Маквала Касрашвили: Този гастрол на Софийската опера в Москва е огромно събитие за любителите на операта, за московските зрители и слушатели. Мога да кажа и от себе си, че българските оперни певци са едни от най-добрите в света.

Руската публика оцени високо всички ефектни моменти в постановката на Пламен Карталов и награди артистите с възторг. Овации получи и оркестърът на Софийската опера заедно с маестро Ерих Вехтер, който даде всичко от себе си за високото музикално ниво на представлението.

http://news.bnt.bg/bg/a/blgarskata-produktsiya-na-prstent-na-nibelunga