Тенорът Камен Чанев и Гиорги Киров гостуват в „Турандот“.

Именитият тенор Камен Чанев, който подари през изминалите месеци на публиката много свои участия на сцената на Софийската опера и балет, ще покаже своята блестяща висота отново на 2 март в ролята на Калаф от операта „Турандот“.

Нашата публика ще може да се срещне с него и на 12  март, в „Реквием“ на Верди, няколко седмици преди Великден. В „Реквием“ Чанев ще пее заедно с прочутото сопрано  Красимира Стоянова и с младото дарование – мецосопраното  Виолета Радомирска. Гостува и басът Максим Кузмин-Караваев. Известните солисти ще бъдат под диригенството на Джордано Беллинкампи.

В края на миналата година, през месец ноември, българският бас Гиорги Киров пожъна голям успех в ролята на Тимур от операта „Турандот“, на сцената на Метрополитън опера. Американските медии писаха, че дебютът на Киров, показа най-доброто - вокално и актьорско майсторство, което може да се иска от тази роля. Той достига до емоционални висини, които спират дъха на зрителите.

На 2 март българската публика ще може да види Гиорги Киров на сцената на Софийската опера и балет, в ролята на Тимур от „Турандот“ на Пучини. Началото на спектакъла е от 19:00 часа.

Гиорги Киров завършва Френската гимназия, след което продължава обучението си в Академията за изкуства в Рим с пеене при Никола Гюзелев.

Дебютира във Франция като Томазо от „Бал с маски” от Верди през 1996. В България първата му изява е като Дон Базилио във Варненската опера през 1997 г.  

Първото му участие в Софийската опера е през сезона 2000-2001 г. – Осмин от „Отвличане от Сарая” на Моцарт на режисьора Пламен Карталов. В първия ни оперен театър разработва обширен репертоар с основните басови роли, между които Спарафучиле, „Риголето”; Фафнер, „Рейнско злато” Тимур, „Турандот” и др.

Пял е на сцените на Мюнхен (сър Джорджо Талбот) в „Мария Стюарда” заедно с Красимира Стоянова и Александрина Пендачанска – 2011, Залцбург (Великият инквизитор) от „Дон Карлос” на Верди – 2003, за телевизия „Арте” в Марсилия – Командора от „Дон Жуан” на Моцарт, за Испанската телевизия във Валенсия – Захария от „Набуко” на Верди.

Гастролира в Германия, Австрия, Испания, Италия, Франция, Швейцария в оперите „Дон Жуан”(Моцарт), „Дон Карлос” и „Аида”(Верди), Фиеско от „Симоне Боканегра” (Пучини). Пял е на една сцена с тенора Стивън Костело, Варлаам в „Борис Годунов” в Савонлина, Финландия с Мати Салминен, Хосе Кура и др.

Участват: Габриела Георгиева, Мирослав Андреев, Силвана Пръвчева, Атанас Младенов, Николай Павлов, Хрисимир Дамянов, Николай Петров

Диригент : Григор Паликаров

Времетраене : 3 часа, с 2 антракта

Снимки: Костадин Чернев

Новини и събития