Печат на тази страница

Новогодишният концерт на Софийската опера – огърлица от перли на музикалната и балетната класика

Новогодишният концерт на Софийската опера и балет е пиршество за душата на всеки, който присъства в зрителната зала на 30 и 31 декември. Поради огромното търсене на билети за прочутия концерт, ръководството на Операта реши освен на 31.12. спектакъл да има и на 30.12.

В тричасовата програма  лееха таланта си  солистите на първия ни оперен театър. Между тях, по традиция, директорът на Националната ни опера представя и най-младите участници. Сега за първи път пред публика са във фокус новоназначени певци: Ангел Антонов, Емил Павлов, Калин Душков, Росен Ненчев, Валентин Ватев, Николаисти Войнов и Стефан Димитров.

Седемте солисти откриха Новогодишния концерт с  „Песен на братята“ от операта „Янините девет братя“ от Любомир Пипков. Новите най - млади таланти на Операта са в основата на солистичната гарнитура на първата премиера за 2018 година - „Янините девет братя“.

На 12.03. 2018 година българската публика, заедно с гостите, участници в международния форум „Опера  Европа,“ ще съпреживеят една народна музикална драма, катехизис на нашето музикално творчество - операта „Янините девет братя“ от Любомир Пипков.   За нея Иван Хлебаров пише: Когато един оперен театър постави „Янините девет братя“, това означава, че театърът веднага се включва в решаването на съдбоносни проблеми на българската национална музикална култура“.

За бъдещата премиера на Софийската опера режисьорът Пламен Карталов обобщава: „Янините девет братя“ от Любомир Пипков притежава всички качества на голям оперен театър. Условността на операта като събирателен феномен на  различни жанрове на изкуството  музика, театър, слово, изобразително изкуство, танц – позволяват смело съчетаването им към главната цел на режисурата: слушателят зрител да бъде емоционално завладян и увлечен активно в действието на сцената“. 

Две филмови интродукции в панорама от кадри, представящи дейността и репертоара на театъра са изумителна картина на огромния ресурс от художествени постижения на Софийската опера през 2017. 

Между 15-те оперни и балетни сцени от любими и нови за публиката произведениея  умело са композирани в сценария и режисурата балетните изпълнения от „Лешникотрошачката“ от Чайковски, „Корсар“ от Адолф Адам, „Маскарад“ от Арам Хачатурян, „Карнавал на животните“ от Камий Сен-Санс и др. Солистите: Марта Петкова, Боряна Петрова, Иванка Касабова, Венера Христова, Никола Хаджитанев, Георги Аспарухов, Кирил Иванов, Георги Банчев и др. , както и ансамбъла на балета, показаха отново своята висока класа и завладяваща артистичност. Ферията от танци и красиви костюми впечатлиха публиката, която непрекъснато аплодираше първата балетна трупа на България.  

Оперната класика беше  представена от известните ни солисти: Габриела Георгиева, Гергана Русекова, Цветана Бандаловска, Силвана Пръвчева, Цвета Сарамбелиева, а също така и от младите певци Ралица Ралинова, Илия Илиев, Диана Генова и Александрина Стоянова- Андреева. Певците Костадин Андреев, Бисер Георгиев, Никола Миайлович от Белград, Мартин Илиев, Хрисимир  Дамянов и хора на Операта поднесоха впечатляващи арии и дуети и хорове от опери на Верди, Бизе, Росини, Вагнер, Мусоргски, Леонкавало като: „Риголето“, „Ернани“, „Трубадур“, „Аида“, „Палячи“, „Травиата“, „Отело“, „Лакме“, „Ловци на бисери“.

Финалът на програмата е върховна кулминация с комично разиграната от баритони и тенори  ария на Фигаро от „Севилският бръснар“ – виртуозно режисирана и изпълнена, разсмяла от сърце публиката. "Пристигането" лично на Джузепе Верди на сцената да разреши спора между тенорите и диригента Гр. Паликаров, беше уникална находка при изпълнението на арията на Манрико от операта " Трубадур".

Участието на Оркестъра и хора на  Операта беше ефектно и на най високо ниво - два състава гордост за всеки световен театър.

Изпълнението на „Леката кавалерия“ от Франц фон Супе за поклони, под музикалното ръководство на Гритор Паликаров, а после и „Валс №2“ от Дмитрий Шостакович, дирижиран по традиция от режисьора Пламен Карталов, предизвика бурни овации от публиката и беше определено от нея като поредния хит на празничния спектакъл. Под дъжд от балони. и конфети публиката танцува дълго и аплодира Новогодишният концерт. Чувството на възторг и любов между нея и  артистите беше взаимно, защото и двете страни не искаха да напускат залата.

Над Новогодишния концерт на първата ни оперна и балетна трупа работиха:

Диригент ГРИГОР ПАЛИКАРОВ
Сценарий и режисура ПЛАМЕН КАРТАЛОВ
Художествено оформление

АЛЕКСАНДЪР КОСТЮЧЕНКО
СЕМЬОН ПАСТУХ

Хореографи

ЮРИЙ ГРИГОРОВИЧ
ЕЛДАР АЛИЕВ
РИОЛИНА ТОПАЛОВА

Диригент на хора ВИОЛЕТА ДИМИТРОВА
   
Асистент-режисьор Вера Белева
Концертмайстор Теодора Христова
Помощник-режисьори

Стефка Георгиева
Владимир Горчаков
Риолина Топалова

Превод и субтитри

Симеон Тодоров
Снежина Русинова-Здравкова
Веселин Кръстев

Оркестър, хор и балет на Софийската опера

Технически служби и ателиета на Софийската опера

Снимки: Светослав Николов