БТА, Пенка Момчилова - "Амал и нощните посетители" на сцената на Софийската опера
14 дек 2017

БТА, Пенка Момчилова - "Амал и нощните посетители" на сцената на Софийската опера

Музикалната притча "Амал и нощните  посетители" е коледният подаръкът за  малки и големи от Софийската опера и балет. Операта за деца от Джан Карло Меноти ще се играе на 22, 23 и 26 декември на голямата сцена, съобщават от театъра.

Според екипа произведението не е само за деца, а по-скоро е за цялото семейство, опера за добротата и човешката топлота, за това, че най-ценни са даровете, които се дават от сърце.

Творбата се базира на библейската притча за поклонението на влъхвите, които, на път към новородения Исус със своите дарове, попадат в бедната къща на Амал и майка му. Малкото недъгаво момче оздравява, след като с готовност подарява единственото, което притежава - своята патерица.

"С това заглавие подготвяме малките за зрители по-нататък и  на постановките за възрастни", казва режисьорката Юлия Кръстева. Тя отбелязва каноничното в известен смисъл звучене на музиката, изпълнена с мелодии, които лесно се запомнят.

Класическа и семпла, носеща празнична, светла, духовна атмосфера, далеч от търговските центрове, е визията на спектакъла по думите на  Елена Шопова, автор на сценографията, костюмите и мултимедията.

Знае се, че Меноти, който е и автор на либретото, е вдъхновен за творбата от картината "Поклонението на влъхвите" на Бош. В основата на произведението обаче е и връщането на композитора към собственото му детство в Италия, когато не Дядо Коледа, а тримата крале - влъхви, са разнасяли подаръците, коментира диригентът Стефан Недялков. 

В главните роли са Мария Павлова - Амал, и Мариана Цветкова - Майката. Участват оркестърът и хорът на Софийската опера и балет и деца от Балетната школа "Маша Илиева".  Хореографията е на Лора Николаева.

       /МХ/

София, 13 декември /Пенка Момчилова, БТА/