BTA - Балетът "Корсар" за първи път е на сцената на Софийската опера, премиерата е на 24 ноември
22 авг 2017

BTA - Балетът "Корсар" за първи път е на сцената на Софийската опера, премиерата е на 24 ноември

           Балетът "Корсар" от Адолф Адам за първи път е на сцената на Софийската опера и балет, премиерата е на 24 ноември, съобщават от театъра.

           Елдар Алиев е хореограф, автор на либретото и художник по осветлението на оригиналната и динамична версия на творбата. Сред солистите са Цецо Иванов, Никола Хаджитанев, Александър Александров, Емил Йорданов, Катя Петрова, Марта Петкова, Боряна Петрова, Венера Христова.

           "Корсар" е един от известните класически балети, който ние ще включим с огромна радост в репертоара си, казва Сара-Нора Кръстева, художествен ръководител на балета на Софийската опера. Тя се запознава с Елдар Алиев, световноизвестен балетист, хореограф и педагог, през 2014 г. на Международния балетен конкурс във Варна. Тогава хореографът обещава да постави в София своя редакция на прочутия балет.

            Алиев идва няколко пъти в Операта, за да се запознае с трупата. Хореографът е с отлични впечатления от дисциплината и таланта на артистите. Той ще дойде отново на 17 ноември и ще е тук до премиерата на 24 ноември.

           Елдар Алиев е роден в Баку, където завършва Хореографското училище. От  1979 до 1992 г. е водещ солист на Кировския (Мариинския) театър.  В репертоара му са водещи партии в балетите "Дон Кихот", "Легенда за любовта", "Корсар", "Лебедово езеро", "Баядерка", "Спартак" и други. Гастролира в над 40 страни по целия свят и на най-престижните сцени в Европа и Америка. Гост-солист е на Болшой театър и Австралийския балет. Като танцьор е работил със знаменити съвременни хореографи, между които Григорович, Пети,  Бежар, Алонсо, Виноградов,  Василиев, Вайнрот.

           От 1992 г. работи в САЩ, където е поканен за водещ солист в "Бале Интернасионал" (Индианополис). Скоро става художествен ръководител на трупата, която се превръща в професионален колектив от световна класа, изявяващ се пред възторжената публика в САЩ, Канада, Китай и други.

           До 2005 г. под ръководството на Елдар Алиев в "Бале Интернасионал" са създадени повече от 30 спектакъла, сред които авторските му версии на "Хиляда и една нощ" на  Амиров, "Лешникотрошачката" и "Спящата красавица" на Чайковски, "Жар птица" на Стравински, "Корсар" и "Жизел" на Адам, "Дон Кихот" на Минкус. Получава отличия за приноса си в развитието на изкуството в САЩ, а 21 юни е провъзгласен от кмета на Индианополис за Ден на Елдар Алиев.

            От 2006 г. е гост-консултант, педагог, балетмайстор и хореограф във водещи трупи и балетни академии в Европа, Азия и Америка. Художествен ръководител е на Унгарския национален балет, изнасял е лекции в Харвардския университет. Бил е в журито на международни балетни конкурси в Прага, Сеул, Ню Йорк, Пекин. От 2016 г. е главен балетмайстор на Приморската сцена на Мариинския театър и почетен професор на Шанхайската държавна консерватория в Китай.

       /ГИ/

София, 7 ноември /Пенка Момчилова, БТА/