БТА - Съвременен поглед към "Кармен" през традициите на древногръцкия театър и театър Но предлага новата постановка в Софийската опера

           Съвременен поглед към драмата на Кармен през традициите на древногръцкия театър и японския театър Но предлага новата постановка на популярната опера на Бизе в Софийската опера и балет. Премиерата е тази вечер. Следващите спектакли са на 4, 5, 9, 11 и 12 ноември, съобщават от трупата. 

           Софийската опера и балет ще представи постановката на поредното си турне в Япония идната година.

            Режисьорът Пламен Карталов, по собствените му думи, предлага самостоятелен концептуален поглед в стил на смесени принципи от съвременността и традиции от древногръцкия театър и древния японски театър Но. Сцената е изчистена от бутафория, освободена от дешифриране на жанра според класическите категории. Доминиращо място има концентрацията върху съдбата на главните действащи лица, поставени в централния кръг като главна тяхна арена на съдбовност. А пространството около арената е мястото за зрителите, за тяхната игра, поведение и реакции на едновременно наблюдаващ, коментиращ и действащ Хор.

           Кармен е трагедия на личността. Затова в спектакъла тя е център - като човек земен, но ограничен от извънземна сила. Любовта и свободата за нея са по-важни от живота. Самата тя става тяхна жертва, като се бори срещу белязалото я предопределение. Със свободата на силния си дух, независима от никого, взема решение за живота си. Нейната гордост е наказана и заради съвестта й, постоянно търсеща промяна - дързост и предизвикателство. Но човешкият живот е в ръцете на Съдбата, коментира Карталов. По думите му, Кармен е рефлексия на трагична вина, близка по съдба на героини и образи от класическите шедьоври на древногръцката трагедия.

           В ролята на Кармен се редуват Надя Кръстева, Гергана Русекова  и Саня Анастасия, на Дон Хосе - Костадин Андреев, Мартин Илиев и Даниел Дамянов. Сред солистите са и  Бисер Георгиев и Веселин Михайлов -в партията на Ескамилио, Ирина Жекова и Цветана Бандаловска - Микаела, и други.

           Дирижират Кейтаро Харада и Григор Паликаров. Сценограф е Миодраг Табачки, художник на костюмите - Християна Михалева-Зорбалиева. Хореографията е на  Антоанета Алексиева и Светлин Ивелинов. 

           Операта се изпълнява на френски език със субтитри на български и английски. 

      

     София, 3 ноември /Пенка Момчилова, БТА/ 

       /ГИ/

Новини и събития