Прочутият Джампиеро  Собрино разширява репертоара на кларинета
10 окт 2017

Прочутият Джампиеро Собрино разширява репертоара на кларинета

На 30 ноември, четвъртък, от 19:00 часа, италианецът  Джампиеро Собрино ще изнесе концерт със своя кларинет. В програмата са автори като Вагнер, Вебер, Брамс. Диригент на концерта е Айра Левин.

Музикалната критика е възторжена от актьорското майсторство на Джанпиеро Собрино, от неговото умение винаги да е на висота при всяко свое изпълнение и от неговия голям талант. Дани Гейзин пише за музиканта: „Неговото владеене на инструмента е несравнимо. Когато свири, публиката слуша омагьосана“. А Джани Вилани изтъква: „Малцина кларинетисти през XX век са допринесли за разширението на репертоара на този инструмент и сред тях трябва да споменем Собрино. Музиката, която звучи от неговия инструмент съдържа своя собствена изразителност. Собрино се стреми към нежна, зряла чувственост и всичко се превръща в лиричен триумф, в ярка кулминация, посветена на чистата красота“.

Джампиеро Собрино е роден в Пиемонт , Италия, завършва с отличие Консерваторията в Александрия . Участвал е в международни конкурси за кларинетисти в Италия и Франция. Солист кларинетист  на Симфоничния оркестър на РАИ и на Филхармонията в Торино, и оркестъра на Фондация „Арена ди Верона”. Става професор след спечелен конкурс на Министерството на образованието на Италия , като преподава в различни консерватории , майсторски класове , както и участва в концерти и записи в Италия, Франция и Испания. Избран е за първи кларинетист  на филхармоничния  оркестър на Лисабон за голямо международно турне, също и като кларинетист солист на Венецианското Биенале, Моцартовия фестивал в Прага, Музикалния септември в  Торино, Есенния фестивал в Париж,  Фестивала „Панатинайкос” , в Аликанте и Екс-ан - Прованс, Музикалния фестивал Самобор, Международния фестивал на изкуствата в Ню Йорк . Свирил е също със Симфонични ансамбли от Рим – Концертна академия на РАИ, в Неапол – Музика през Май, Падуа – Венециански солисти, Националния оркестър на Канада , солистите на Акуила, Тайландската филхармония в Бангкок, Филхармонията на театъра във Верона, Камерния оркестър Монтекарло и оркестрите на РАИ и Филхармонията в Торино. С тях той изпълнява произведения от Моцарт, Салиери, Меркаданте, Вебер, Росини, Щраус, Дебюси, Копланд, Финци, Берио и др.