1 октомври 16ч. „ПАРСИФАЛ“ Рихард Вагнер. Откриване на сезон 2017/2018
05 сеп 2017

1 октомври 16ч. „ПАРСИФАЛ“ Рихард Вагнер. Откриване на сезон 2017/2018











1 ОКТОМВРИ – МЕЖДУНАРОДЕН ДЕН НА МУЗИКАТА

СОФИЙСКАТА ОПЕРА НА 1 ОКТОМВРИ ОТ 16.00 ЧАСА

ОТКРИВА  ТЪРЖЕСТВЕНО СЕЗОН 2017/2018 г. 
С ВАГНЕРОВИЯ ШЕДЬОВЪР „ПАРСИФАЛ“


Parsifal snimka 350 4Уважаеми приятели на Софийската опера,

Премиерните спектакли на величавата Вагнерова опера „Парсифал“ през юли 2017 г. привлякоха ценители на оперното изкуство от цял свят. Пред телевизионните камери и репортерските микрофони зрителите от всички възрасти изказаха вълнуващи и възторжени оценки за магичната постановка и  вдъхновена музикална интерпретация, за блестящото изпълнение на оркестъра и хора, и постигнатите вокални върхове от солистите на Софийската опера и балет.

Parsifal snimka 350 8Поради големия интерес и многобройните запитвания от страната и чужбина, Софийската опера открива новия сезон 2017/2018 г. с най-новата си  постановка „Парсифал“.

Голямото желание на целия екип на Софийската опера и по думите на режисьора Пламен Карталов е Вагнеровия шедьовър  „ да събуди дрямката в неизкушения, да го подготви за висш пилотаж, да бъде като откривател за нови вкусове и като един нов Парсифал да е готов за „лечебно пътуване на човешката душа към света и към себе си“.


Parsifal snimka 350 3Вагнеровият репертоар на първия ни оперен театър изгради нов интерес и нов вкус, нова публика и най-ценното - ново поколение отлични творци - интерпретатори, солисти, оркестранти, хористи. Даде световна известност на театъра ни и направи съизмерим смисъла на професията и труда в полето на оперното изкуство с това на творци от сцените на най-големите и с вековни традиции оперни театри, столици, държави“.

„Парсифал“ на софийска сцена вдъхновено изтръгна спонтанните и красноречиви оценки дадени от видни музикални критици:


Parsifal snimka 350 5Клаус Биланд (“Der Neue Merker“): „Вагнеровата сценична мистерия „Парсифал“ празнува своето значимо първо изпълнение в България в Софийската опера и балет, която – както тук много често съобщават – през последните години се изявява с интересни и много успешни постановки на Вагнер. Неуморният двигател за това пионерско движение е Пламен Карталов, който и сега с „Парсифал“, както преди при „Пръстенът“ и „Тристан и Изолда“ води режисурата. Със своите  художници ( Н. Панайотов, М.Табачки и Св. Йонке), както и изключително изпълнената с фантазия и добър вкус дизайнерка по костюмите (Ст.Вауда) и художника на осветлението ( А. Хайдиняк)), той е създал една интерпретация, която поставя – при висока степен на абстракция – в центъра духовната мистерия на тази легенда, както и философските послания на действащите лица и техния копнеж към една „финална нирвана“

Parsifal snimka 350 9На диригента Константин Тринкс се удаде това, което режисьорът бе поставил като максима за взаимодействието на музика и действие, тъкмо при това произведение на Вагнер – визуализацията на музиката.

Оркестърът на Софийската опера даде възможност да бъде чут от най-добрата му страна с фино тоноизвличане при най-често тържествено бавни темпа, без да изпада в неуместен патос. Ръководеният от Виолета Димитрова хор на Софийската опера беше хореографиран по най-добрия начин и пя енергично при добра прозрачност.


Parsifal snimka 350 10Всички певци и певици направиха своя дебют в тези роли и при това с такъв значим резултат: Костадин Андреев показа един енергичен Парсифал, още много младият Атанас Младенов изпя един лирично интониран Амфортас; Ангел Христов представи Гурнеманц с голяма отчетливост на думите и почти сързецателно; Бисер Георгиев даде един настойчив Клингзор, а софийската Изолда Радостина Николаева изпя една много харесваща се Кундри … Затова подобаващи бяха и нестихващите аплодисменти накрая.“

Parsifal snimka 350 2Томас Майер – антропософ, писател, и издател на месечните списания Der Europaer (Европеецът) и The Present Age (Съвременната епоха) в Базел: „В премиерните представления на „Парсифал“ в Софийската опера преобладаваше едно особено сакрално настроение и при певците, както и в оркестъра, и в хоровете. При това режисурата насърчаваше движения, които иначе едва ли могат да се видят при постановки на Вагнер, където често се наблюдават дълго продължаващи статични пози. Особено във второто действие например се получи възхитително при пластиката на Кундри. Така зрителят можеше да проследи живо и с нестихващ интерес музикалната драма, подпомогнато и чрез българските и английските субтитри. Защото музиката на Вагнер без текст е като кафе без кофеин. Като цяло: едно голямо изпълнено с настроение единство на певци и музиканти, което се пренесе върху цялата публика. Всички слушаха с истинско славянско благоговение и съсредоточеност. Аплодисментите след представленията бяха продължителни и идваха от сърцата на зрителите“. 

Parsifal snimka 350В спектакъла на „Парсифал“ на 1 октомври 2017г. от 16:00ч. ще участват:

Костадин Андреев – Парсифал
Радостина Николаева – Кундри
Ангел Христов – Гурнеманц
Атанас Младенов – Амфортас
Бисер Георгиев – Клингзор
Петър Бучков – Титурел
Даниел Острецов, Стефан Владимиров – двама рицари




Диригент – Айра Левин
Режисьор – Пламен Карталов
Сценография – Свен Йонке
Костюми – Станка Вауда
Диригент на хора – Виолета Димитрова
Музикална подготовка – Рихард Тримборн
Солисти, оркестър, хор и балет на Софийската опера



Операта се изпълнява на немски език със субтитри на български и английски.

ОЧАКВАМЕ ВИ,

Ваша Софийска опера