ДАРИК.БГ - Музикалният акцент на фестивал „Опера на върховете – Белоградчишки скали“ 2017 – рядка цигулка
20 юли 2017

ДАРИК.БГ - Музикалният акцент на фестивал „Опера на върховете – Белоградчишки скали“ 2017 – рядка цигулка

Изключително рядка цигулка, намерена в клон на ОББ, е музикалната изненада на фестивала

 

Уникална цигулка от XIX в. ще акомпанира на всички представления в тазгодишния фестивал „Опера на върховете – Белоградчишки скали“ 2017. Цигулката „Вилхелм Рупрехт – 1850 г.“ беше намерена в един от трезорите на спонсора на фестивала – Обединена българска банка, и ще бъде предоставена от банката безвъзмездно за всички представления от фестивала. Цигулката е дело на един от най-добрите европейски майстори лютиери – Вилхелм Рупрехт, творил през XIX в. във Виена.

„Ние опазихме и реставрирахме това музикално богатство, но благодарим на оркестъра на Софийската опера и балет и на концертмайстора Мария Евстатиева, че ще дадат на нашата цигулка възможност за нейния нов живот там, където е мястото й – на сцената пред публиката. Мястото на тази цигулка не е в трезорите ни, а на сцената, за да достави на посетителите на представленията удоволствието и емоцията, за които е създадена“, коментира Петър Андронов, главен изпълнителен директор на СИБАНК и ОББ.

„Опера на върховете – Белоградчишки скали“ е новаторски фестивал за оперно и балетно изкуство под открито небе. Тази година събитието ще се проведе от 21 юли до 5 август в двора на Белоградчишката крепост. Освен оперните и балетните представления „Набуко“, „Тоска“, „Пепеляшка“, „Зорба гъркът“, „Дон Кихот“ и др. акцент ще е и специалното събитие – посещение на пещерата Магура за необикновения спектакъл пърформанс „Вагнер Магура: богове, великани, джуджета и Валкюри”.

„Опера на върховете – Белоградчишки скали“ е проект на Софийската опера и балет и се осъществява с подкрепата на Министерството на културата, Обединена българска банка и община Белоградчик.

https://dariknews.bg/regioni/vraca/muzikalniiat-akcent-na-festival-opera-na-vyrhovete-belogradchishki-skali-2017-riadka-cigulka-2037701