„Концерти за бебоци“ на Софийската опера и балет празнуват рожден ден

„Концерти за бебоци“ на Софийската опера и балет празнуват рожден ден Снимка Светослав Николов

Преди три години, на 18 януари 2014 година, по идея на академик Пламен Карталов, в репертоара на Софийската опера и балет влязоха  т.нар. „Концерти за бебоци“. Те станаха хит в програмата на първия ни оперен театър. И до днес, билетите за тази първа в България инициатива,  свършват с космическа скорост.  Интересът към тях расте с всеки изминал ден. Нетърпеливи  родители разграбват билетите още в началото на всеки месец.

Петъчните и съботно-неделните концерти са за  подрастващите - от 0 до 3 години. Целта е от най-ранна възраст те да се приобщават към класическата музика. Чрез емоционални подходи на въздействие върху сетивата се търси активизиране и стимулиране на умственото, интелектуалното и емоционалното израстване на малките.

„Искаме чрез тези концерти да опазим поне за час децата, нашето бъдеще, от агресията на улицата и на некачествената музика, с която са заобиколени. Надяваме се и с помощта на родителите  да успеем да направим това“- изтъкна директорът на Операта още при първото издание на „Концерти за бебоци“.

Режисьор на  концертите е Юлия Кръстева.

За юбилея  тя сподели, че се радва на феноменалния интерес, проявен както от малчуганите, така и от техните близки. Кръстева разкри някои от елементите на миналите и на предстоящите спектакли : „Да, тези концерти са за най-малките – с бибероните, памперсите, тези, които ходят и тези, които лазят, плачещите, играещите, тези, които си бъркат в носа, дърпат си косата, ядат играчката на съседното дете. Тези концерти са за всички, които за първи път се учат да слушат музика. Да, дори и за тези, които спят…Започваме с „Тръгва детският влак“, който ни води на пътешествие. Продължаваме с традиционното „Добре дошли“ за малчуганите и техните родители и с тематични песнички, посветени на зимата, пролетта, лятото, есента. Няма да пропуснем най-познатите заглавия, като „Зеленчуци който не яде“ и „Дядо и ряпа“. Следва миниблок, който е плавният преход към запознаването на най-младата ни публика с музикалните инструменти. За втората част сме предвидили откъси от най-популярни заглавия, сред които „Хензел и Гретел“, „Червената шапчица“, „Козелът Сърдитко“, „Мечо Пух“.

Режисьорката разкри също, че екипът на „Концерти за бебоци“ включва и цикъл за животните, нови песнички за всеки предстоящ сезон и още, и още... Изненадите предстоят…

Концертите се провеждат в среда, близка до обичайната за децата. Малчуганите са настанени удобно върху възглавници на пода и в компанията на своите майки, татковци, баби, дядовци или каки и батковци в продължение на около 60 минути. Те слушат любими детски песнички, вокални и инструментални откъси от класически произведения. Инструментите и техният звук са изцяло съобразени с крехката възраст на най-младите посетители на Операта. Концертите са разделени на две части с малък антракт помежду им.    

Концертите се провеждат всяки петък, събота и неделя от 11 часа.

Снимки: Светослав Николов

Новини и събития