АВТОРЪТ НА „РОЖДЕСТВЕНСКА ОРАТОРИЯ“ Е ОТНОВО В СОФИЯ

АВТОРЪТ НА „РОЖДЕСТВЕНСКА ОРАТОРИЯ“ Е ОТНОВО В СОФИЯ Снимки: Свети Синод на Българската православна църква

Волоколамският архиепископ Иларион (Алфеев), автор на „Рождественска оратория“, с която се откри Фестивалът „Рождество Христово в Софийската опера“ на 4 декември 2015 г. е отново в София за тържествата по повод прославлението на Свети Серафим Софийски Чудотворец. Тази сутрин, 26 февруари, в деня на неговото успение, в ПКСХП "Св. Александър Невски" бе отслужена празнична литургия от Българския патриарх Неофит в съслужение с архиереите-представители на Руската православна църква и синодалните митрополити и епископи на Българската православна църква, на свещеници, свещеномонаси и дякони.

Битката, ако изобщо се е състояла такава, между духовното и материалното у нас много отдавна е приключила. Всички знаем страшната цена на победилото материално! Нация от бездуховни индивиди, които на хартия са 85 % и кусур православни. В действителност обаче надали и 5 % влизат в храмовете извън Великден, Цветница и Рождество. Да не пропуснем Йордановден и Гергьовден. И... толкоз!

Проточилата се с години дискусия да се въведе ли предмет Вероучение в училищата затъна в тресавището на безплодните дебати. Като че ли обществото ни няма нито желанието, нито енергията да промени ситуацията, при която повечето млади се самоопределят като атеисти. А по-възрастните не го правят по-скоро от кумова срама пред другите, отколкото водени от искрена и чиста вяра. Ако не беше така, най-вече дамите биха целували иконите, вместо да ги замърсяват, докосвайки ги с цели длани. Редовно посещаващите църква и най-вече интересуващите се от православния канон отлично знаят това. Както и че дамите влизат в храма с покрити коси, вземат причастие без червило и т.н. Тези, които са в църквата от суета или за да измолят чудо за своето или за здравето на близък, не се интересуват от подобни "архаични подробности". Те са уверени в себе си и в живота модерни хора, които възприемат и молитвата като разменно средство. Какво пък толкова, една молитва срещу здраве или помощ за решаване на сложни житейски ситуации, казват те! И пристъпват в храма за молитва, която е безплатна или записват за молитва за себе си и своите близки (почти безплатно на фона на всичко останало!)

От десетилетия вярващи и невярващи усърдно пишат на листчета и своите молитви към Дядо Серафим, както бе известен буквално до днес най-новият и единствен засега канонизиран за светец от две Поместни Православни църкви едновременно човек от плът и кръв допреди само 65 години. От днес нататък - Свети Серафим, Софийски Чудотворец. Неизброими са доказателствата за неговата святост и за чудесата, случили се с неговата помощ! Няма нищо лошо, нито осъдително в това, че след обявяването му за светец едновременно от Българската и от Руската православна църква навярно потокът от хора, търсещи помощта му в криптата на столичния храм "Св. Николай Мирликийски Чудотворец" ще се увеличи многократно. Дано с това и броят на хората, които гледат на вярата като на нещо повече от разменна монета, да нарасне. От това ще спечелим всички!

Свети Серафиме, Софийски Чудотворецо, бди над София, бди над България, както и досега! Закриляй нас, грешните си чеда, измолвай опрощение за нас и ни дарявай с просветление и с повече духовни сили! Амин!

Димитър СОТИРОВ

Снимки: Снимки: Свети Синод на Българската православна църква

Новини и събития