Печат на тази страница

Тази ТУРАНДОТ бе създадена преди 20 г. с Гена Димитрова

MUSIC
EXOSTIS (weekly review of Art Events) 2/11/95
Бурни аплодисменти за Турандот
 
Голям артистичен успех за двата спектакъла на операта на Пучини „Турандот“, представени в рамките на фестивала „Димитриа“.
Тази копродукция на Националната опера София,  Организацията „Културна столица на Европа“, Солун 1997 и Македонското артистично общество „Техни“, Солун ражда едно събитие с изключително значение. Щастливците, които имаха възможността да видят спектакъла, препълниха залата. Те имаха щастието да изживеят най-хубавото оперно представление, поставяно в Солун.

Това бе една изключително богата и вдъхновена продукция, която публиката аплодира повече от десет минути,  израз на една публика жадна  за представление от най-високо качество и за обогатяване на познанията си за изкуството.
Спектакълът представи една импозантна Турандот, Гена Димитрова, която се завръща на сцената на Софийската опера след многогодишно отсъствие. Отчуждаващата суровост, жестокост на Принцесата бе изразена с невероятна техника и внушение.
Постановката на Пламен Карталов, бе вдъхновяваща. Успешно бе пресъздадена цялостната атмосфера на творбата, изискванията на режисьора от артистите дадоха вълнуващи резултати.

Внушителна бе и работат на Йоанна Маноледаки, която е създала костюмите и сценографията. С няколко думи, забележително вдъхновение, очароваща визуална концепция. Декорите бяха много функционални и покриваха голяма площ между великолепието на имперския трон и семплостта на платформите. Осемдесетте костюма на протагонистите и аксесоарите създава магичната атмосфера на приказата, нещо, което омагьоса публиката. Една изключителна работа, достойна за „голямата опера“.

Ще подчертаем, че тази продукция с 187 участника ще бъде представен на различни други места през следващите години.
Вярваме, че това артистично постижение, родено от  международното сътрудничество ще бъде само началото на бъдещо партньорство.
 
Тасос Саригианидис