Американски балет за България за четвърти път в операта - в-к 24 часа - 17.06.2014
18 юни 2014

Американски балет за България за четвърти път в операта - в-к 24 часа - 17.06.2014

Прима-балерини, премиер-солист и солисти на едни от най-големите балетни компании в света – „Ню Йорк Сити балет” и „Пасифик Нордуест балет” , пристигат у нас в рамките на четвъртото издание на Американски балет за България. Танцьорите ще изпълнят пет балета на 20, 21 и 22 юни на сцената на Софийската опера. Тази година цикълът представя Том Голд - знаково име в световната хореография и основател на танцовата компания „Tom Gold Dance” (Том Голд Денс). Звездите на спектаклите са Мария Коуроски - прима балерина и Савана Лоуъри - солист на „Ню Йорк сити балет”, както и Карла Корбес - прима балерина и Сет Орза, премиер-солист на „Пасифик Нордуест балет” . С тях на сцената ще бъдат и примите на Софийската опера - Марта Петкова и Катерина Петрова.

Първият от петте балета е „Apollo”(Аполон) – хореография на знаменития Джордж Баланчин по музика на Игор Стравински, поставен за първи път през 1928 г. за трупата на Сергей Дягилев. Година по-късно костюмите за „Apollo” се шият от самата Коко Шанел. Историята на балета пресъздава мита за Аполон и трите музи, в чиито роли влизат примите от Софийската опера и балет Марта Петкова и Катерина Петрова заедно с примата на „Ню Йорк Сити балет” - Мария Коуроски и премиер-солиста от „Пасифик Нордуест балет” - Сет Орза.

Мария Коуроски

Вторият балет е „Gershwin Preludes” (Прелюдии от Гершуин). Хореографията е на Том Голд, който ще пренесе публиката в златното време на джаза с изразните средства на класическия балет. Тук специално участие ще имат двама български цигулари от оркестъра на Софийската опера и балет – Теодора Христова и Людмил Ненчев.

„Concertino” (Кончертино) по музика на Игор Стравински и хореография на Джером Робинс е третият балет в програмата. Това е съвременен танц, който използва неокласицистични експресивни техники.

Следва „Junk Duet” (Джънк Дует) по музика на Доналд Кнаак и хореография на Туайла Тарп. За нея е характерно смесването на класическия балет със свободни движения. Туайла Тарп е работила с имена като Милош Форман, Дейвид Бърн, Михаил Баришников. Автор на 160 танцови произведения, Тарп е носител на награда „Тони”, на две награди „Еми” и на общо повече от 200 награди, включително и Награда за цялостно творчество от миналогодишното издание на филмовия фестивал Трайбека.

Том Голд



Последният балет от програмата е „La Plage” (Ла Плаж). Той е по хореография на Том Голд и музика на Джон Зорн - авангарден мулти-инструменталист, саксофонист, въведен в Залата на славата от Лу Рийд.

Хореографът Том Голд, примата Мария Коуроски, премиер-солистът Сет Орза, както и Уили Бърман – балетмайстор на „Tom Gold Dance” вече репетират в Софийската опера.