Пресконференция на Столична община и Софийска опера и балет – 15.06., от 10.30 ч.

"Чрез операта „Борис Годунов” ще покажем на Европа, че културата на София се случва по градските площади, в сърцето на града, а не някъде другаде.“ Това каза пред журналисти заместник-кметът на Столична община с ресор „Култура, образование, спорт и превенция на зависимости” д-р Тодор Чобанов.  По думите на Чобанов площад „Александър Невски” е едно от най-знаковите места в София. Това ще бъде мястото, където ще се проведе в продължение на три дни операта „Борис Годунов” от Модест Мусоргски 27, 28, 29 юни.

„Ние имаме наистина дълга европейска традиция – да представяме опера, театър, концерти. Маестро Пламен Карталов е великолепен творец, който със своя екип през последните години прави така, че София да се вижда на световната оперна сцена с постановки, които наистина остават в историята. През тази година имаме един голям юбилей – 100 годишнината от рождението на най-големият български певец на всички времена – Борис Христов, човек, който остана на световната оперна сцена ненадминат.

„Благодарение на маестро Карталов се случва   важно събитие на площада. Ще има една постановка, която за нас е изключително важна, която по своите мащаби е  неповторима  – една опера, която много хора харесват и обичат, която отдавна не беше представяна – операта „Борис Годунов”. Независимо от трудностите и от това, че се налага площадът да бъде затворен за известно време, трябва да апелираме към търпението на хората, защото това е важно за града, важно е за кандидатурата ни за Европейска столица на културата. Трябва да покажем, че културата на София не се случва някъде, а се случва навсякъде”, каза още Чобанов.

„Операта „Борис Годунов” е нашата мощна подкрепа за това София да бъде Европейска столица на културата.“ Това каза пред журналисти акад. Пламен Карталов, директор на Софийска опера и балет.
 
На няколко метра от катедралата „Св. Александър Невски” той разказа за предстоящото събитие, което ще се проведе на 27, 28 и 29 юни. „Стогодишният юбилей на световно известния български оперен артист Борис Христов е един от солидните поводи, но причината е подкрепата ни нашата София да стане Европейска столица на културата –   град с хилядолетни традиции, равен с останалите европейски столици, който може да бъде горд и със своите артисти, с изкуството, което се ражда тук”, заяви акад. Карталов.

„Борис Христов е нашият голям артист. Намираме се в момента на няколко метра от неговия паметник и сме пред най-мощната катедрала на Балканите – това е „Св. Александър Невски”.

Тази година се навършват 90 години от освещаването на храм-паметника. Това също е един прекрасен повод да се поклоним заедно с нашите зрители пред това свято място. Всъщност този площад почти никога не сме го виждали отворен. Той е барикадиран, обсаждан, окървавяван, без никакъв срам. А трябва, който и да минава оттук, да не може да минава без да си е забрадил главата с кърпа или без да си е свалил шапката. Тук се търпеше да бъде унижавана и полицията, и градската управа, и гражданите с безконтролни случки, които ставаха пред очите ни”, каза още акад. Карталов. Време е да видим и въздействието на културата, отбеляза той.

Новини и събития