АМЕРИКАНСКИ БАЛЕТ ЗА БЪЛГАРИЯ СЕ ЗАВРЪЩА ПРЕЗ МЕСЕЦ ЮНИ СЪС ЗВЕЗДИТЕ НА TOM GOLD DANCE

Прима-балерини, премиер-солист и солисти на едни от най-големите балетни компании в света, Ню Йорк Сити балет и Пасифик Нордуест балет, пристигат у нас в рамките на четвъртото издание на Американски балет за България. Тази година цикълът представя Том Голд - знаково име в световната хореография и основател на танцовата компания Tom Gold Dance (Том Голд Денс). Звездите на Tom Gold Dance ще танцуват на сцената на Софийската опера и балет по покана на Американски балет за България, издание IV.

 

 

20 май 2014 г. - Точно след един месец, на 20, 21 и 22 юни, ще се проведе четвъртото издание на Американски балет за България. Тази година цикълът е озаглавен Tom Gold Dance и представя трупата на Том Голд, световноизвестен балетист и хореограф. Таньорите от Tom Gold Dance ще изпълнят пет балета в Софийската опера и балет със специално участие на нейните прими. Звездите на спектаклите са Мария Коуроски, прима балерина и Савана Лоуъри, солист на Ню Йорк сити балет, Карла Корбс, прима балерина и Сет Орза, премиер-солист на Пасифик Нордуест балет, и примите на Софийската опера и балет Марта Петкова и Катерина Петрова.

Том Голд е знаково име в световната хореография, бивш солист на Ню Йорк Сити балет през последните 21 години, изпълнител на главни роли в хореографии на Джордж Баланчин, Джером Робинс и Уилям Форсайт. Преди 15 години Том Голд основава и собствена танцова компания - Tom Gold Dance, която през юни ще гостува у нас със своите най-големи заезди.

Четвъртото издание на Американски балет за България ще постави на сцената на СОБ три спектакъла в три последователни дни - 20, 21 и 22 юни, всеки от които съдържа пет балета:

 

Apollo (Аполон)

Балет на Джордж Баланчин по музика на Игор Стравински, поставен за първи път през 1928 г. за трупата на Сергей Дягилев. Година по-късно костюмите за Apollo се шият от самата Коко Шанел. Историята на балета пресъздава мита за Аполон и трите музи, в чиито роли влизат примите от Софийската опера и балет Марта Петкова и Катерина Петрова заедно с примата на Ню Йорк Сити балет Мария Коуроски и премиер-солиста от Пасифик Нордуест балет, Сет Орза.

Gershwin Preludes (Прелюдии от Гешуин)

Балет по музика на Джордж Гершуин и хореография на Том Голд, който ще пренесе публиката в златното време на джаза с изразните средства на класическия балет. Със специалното участие на двама български музиканти (цигулка - Теодора Христова и пиано - Рузанна Ташчян) от оркестъра на Софийската опера и балет.

Concertino (Кончертино)

Музика Игор Стравински, хореография Джером Робинс. Съвременен балет, който използва неокласицистични експресивни техники.

Junk Duet (Джънк Дует)

Музика Доналд Кнаак, хореография Туайла Тарп в характерния за знаменитата хореографка стил, който смесва класически балет и свободни движения. Туайла Тарп е работила с имена като Милош Форман, Дейвид Бърн, Михаил Башников. Автор на 160 танцови произведения, Тарп е носител на награда Тони, на две награди Еми и на общо повече от 200 награди, включително Национален медал за изкуства и Награда Джером Робинс, както и Награда за цялостно творчество от миналогодишното издание на филмовия фестивал Трайбека.

La Plage (Ла Плаж)

Балет по хореография Том Голд и музика Джон Зорн - авангарден мулти-инструменталист, саксофонист, въведен в Залата на славата от Лу Рийд.

Изключителния спектакъл, представящ пет балета на хореографите Джордж Баланчин, Том Голд, Джером Робинс и Туайла Тарп ще бъде поставен на 20, 21 и 22 юни от балетната трупа на Том Голд в Софийска опера и балет със специалното участие на нейните прими.

Билетите за четвъртото издание на Американски балет за България вече се продават в мрежата на Eventim.bg, както и на касите на Софийската опера и балет.

xxx

 

След три изключително силни сезона на цикъла Американски балет за България, които представиха творчеството на феноменалния хореограф на XX в. Джордж Баланчин и неговата последна муза Сюзан Фарел, Катрин Поузин, позната ни с балетите Степинг Стоунс и Шехерезада, носителя на няколко награди Тони и награда Оскар Джером Робинс, и Уилям Форсайт - хореографът, чиято визия превърна класическия балет в модерно изкуство, тази година Американски балет за България добавя към селекцията си още едно знаково име в американската и световна хореография - Том Голд.

 

Американски балет за България се провежда под егидата на фондация „Америка за България”. Програмата е насочена към превръщането на танцовото и балетното изкуство в ефективен инструмент за културна дипломация, към връщането на младите хора в залите на балетните театри, обогатяването на палитрата на професионалния балет в България и възстановяването на престижа на българската балетна традиция. В дългосрочен план “Американски балет за България” цели създаването на творческа среда, където културните различия ще бъдат не пречка, а предпоставка за ползотворно сътрудничество между артисти от различни школи и поколения.

http://culturalbridges.org/

facebook.com/American Ballet for Bulgaria

Контакт за допълнителна информация и специални материали:

Ради Георгиев

Този имейл адрес е защитен от спам ботове. Трябва да имате пусната JavaScript поддръжка, за да го видите.

+359 886 93 77 83

 

Софийска опера и балет

Галя Минчева

Този имейл адрес е защитен от спам ботове. Трябва да имате пусната JavaScript поддръжка, за да го видите.

+359 885 377 900

Новини и събития