ПРИКЛЮЧЕНИЕТО „БОРИС ГОДУНОВ” ЗАПОЧНА

Изгражда се мащабната сцена за спектакъла пред „Св. Александър Невски”

От дни преминаващите край катедралния храм „Св. Александър Невски” столичани и гости на София се спират, учудени от случващото се там. На мястото, познато още от първите митинги в зората на демокрацията, метал и дърво сега се разстилат в мащабна конструкция, която расте почти открай докрай на историческия площад. Работници с предпазни каски от ранна утрин до свечеряване разнасят материали и внимателно ги редят върху извисяващото се на повече от метър и половина скеле.

Недоумението на всички трае кратко – няколко винила, окачени по впечатляващата и невиждана досега конструкция указват, че точно това е мястото, върху което на 27, 28 и 29 юни ще се представи очакваната с нетърпение премиера на Софийската опера и балет – „Борис Годунов” от Модест Мусоргски.

Нито лошото време, нито вятърът или проблясващите отвреме-навреме плахи слънчеви лъчи са в състояние да спрат устрема на работещите по най-новия предизвикателен проект на Пламен Карталов. Режисьорът, добил популярност и с вкуса си към импозантните спектакли на открито като „Аида”, „Княз Игор”, „Цар Калоян”, е предпочел – в годината на 175-годишнината от рождението на Мусоргски – прочутото му произведение за първата по рода си постановка пред историческия храм. Всички, заети с подготовката на предстоящата премиера, бързат, за да успеят да се вместят в стриктните графици. Само след дни, когато невижданата до този момент сцена бъде изцяло готова, се очаква да пристигнат специалните трибуни за около 1400 зрители. Техният монтаж максимално ще ни доближи до онова, което предстои да се случи пред публиката.

В средата на месеца започват интензивни репетиции и всички колективи на първия ни оперен театър вече са в очакване на този миг. Дотогава думата имат техническите служби, които ще изградят помощни шатри, два входа за зрители и две билетни каси. И всичко друго, което е необходимо, за да станем свидетели на незапомнено и неповторимо преживяване, посветено на паметта на тримата велики баси – Борис Христов (100 години от рождението му), Николай Гяуров (85 години от рождението му) и отишлият си наскоро Никола Гюзелев. Спектакълът се посвещава и на 90- годишнината от освещаването на храма «Св. Александър Невски» и е под патронажа на кмета на София Йорданка Фандъкова.  

Новини и събития