Владимир Стоянов и Карло Коломбара пеят в "Набуко" на 27 март  - novini.bg  25.03.2014
26 мар 2014

Владимир Стоянов и Карло Коломбара пеят в "Набуко" на 27 март - novini.bg 25.03.2014

Владимир Стоянов и Карло Коломбара пеят в "Набуко" на 27 март 121 0 25.03.2014 | 16:23 София е третата сцена, на която прочутият ни баритон е Набуко Етикети Набуко, опера, Владимир Стоянов, Карло Коломбара Прочутият български баритон Владимир Стоянов ще се превъплъти като вавилонския цар Набуко, а световноизвестният бас Карло Коломбара ще пее Захария в концертното изпълнение на „Набуко” на 27 март от 19.00 ч. в Софийската опера и балет.

Във втория от спектаклите от цикъла “Tutto Verdi” като Абигайл ще участва ученичката на Гена Димитрова, сопраното Баясгалан Дашням. На сцената ще застанат Красимир Динев – Измаел, Цвета Сарамбелиева – Фенена, Ангел Христов – Върховният жрец на Вавилон, Пламен Папазиков и Силвана Пръвчева.

Ерих Вехтер е диригент на спектакъла, посветен на 100-годишнината от рождението на великия български бас Борис Христов.

София е третата сцена, на която Владимир Стоянов ще пее Набуко след Пекин през април 2013 (където същата роля изпълнява и Пласидо Доминго) и Болоня през октомври миналата година. Многократно преди това е имал покани за участия в творбата на Верди, които е отклонявал.

„Набуко не можеш да го пееш, когато си поискаш, трябва да си готов за тази роля”, убеден е Стоянов. Затова с изключителна отговорност и прецизност подхожда към репетициите си в Софийската опера и балет. Баритонът си дава сметка за трудните времена за оперните театри, в които „вече няма публика, която да не можеш да изгониш, липсват вманиачените почитатели от недалечното минало”.

Кредото на един от най-успешните български гласове днес е, че не е важно откъде тръгваш, важното е къде ще стигнеш. И допълва, че операта се променя, но модерното трябва да се прави с логика и с добър вкус. За определяния като вердиев бас Карло Коломбара ролята на Захария не е нова. През миналия сезон я е изпълнявал в участие на Щутгарската опера на сцената на Арена ди Верона.

Софийската публика помни последното му превъплъщение като Рамфис в „Аида” през февруари 2014. Предстои му гостуване като Филип II в операта „Дон Карлос” на 31 май. Спектакълът е посветен на 100-годишнината от рождението на големия режисьор Михаил Хаджимишев.

Сопраното Баясгалан Дашням дебютира като Абигайл в Държавната опера в Констанца, Румъния, през 2003 г. Изпълнявала е ролята и на сцените в Букурещ, Бургас, Стара Загора, Солотурн и Скопие. От изиграните от нея досега 23 спектакъла на „Набуко“, 11 пъти тя се е превъплъщавала в тази роля на сцената на Софийската опера и балет.

„Набуко” е вторият спектакъл от цикъла “Tutto Verdi” с участието на Владимир Стоянов. Меломаните могат да се насладят и на гала концерт на известния баритон на 30 март от 19.00 ч. Владимир Стоянов ще изпълни арии от оперите „Силата на съдбата”, „Макбет”, „Травиата”, „Луиза Милер”, „Разбойници” и „Бал с маски”.

Връзка към публикацията