„Пепеляшка“ ще триумфира, но без сватба - bnews.bg 12.03.14
13 мар 2014

„Пепеляшка“ ще триумфира, но без сватба - bnews.bg 12.03.14

В духа на Росини

Комичната опера „Пепеляшка“ от италианския композитор Джоакино Росини се завръща на сцената на Софийската опера и балет след 46 години, след като е поставена през далечната 1968 г. Това е толкова отдавна, че никой от сегашните музиканти не я е свирил.Комичната опера „Пепеляшка“ от италианския композитор Джоакино Росини се завръща на сцената на Софийската опера и балет след 46 години, след като е поставена през далечната 1968 г.

Това е толкова отдавна, че никой от сегашните музиканти не я е свирил.

„Пепеляшка, или триумфът на добродушието” е комична оперна драма в две действия от Джоакино Росини. Либретото е на Джакопо Ферети и е заимствано от едноименната приказка на Шарл Перо.

Всеки диригент иска да се докаже там, където няма коловози, и след „Лакме“, „Фиделио“ и „Евгени Онегин“, влизам в стила Росини, а това е предизвикателство – Моцарт плюс Менделсон, но толкова трудно се прави, защото няма нито една нота, която може да се „замаже“, разкри част от творческата си си работа по постановката диригентът Григор Паликаров.

Всяка нота е бисер, инструментално поставен на място. Нуждаем се от свежест и жизнерадост и Росини ни дава остров на слънчева светлина, описа маестро Паликаров настроенията на музикантите при подготовката на спектакъла.

За претворяване на приказния сюжет участват живи хора, с истински характери, в които всеки може да припознае себе си. Операта завършва не със сватба, а с прошка, обясни режисьорът на „Пепеляшка“ Вера Петрова.

Нейната

интерпретация на буфо-операта върху приказката е версия в кукленски стил и пародийно звучене на места.

За ролите в спектакъла на Софийската опера и балет са ангажирани Мария Джинга, Оана Андра и Петя Петрова, които ще се редуват в образа на Анжелина (Пепеляшка). Георги Султанов, Милош Булажич и Хрисимир Дамянов ще изпълняват партията на дон Рамиро, Алек Аведисян, Атанас Младенов и Свилен Николов ще отпускат глас като Дандини.

Сред участниците са също Биляна Трайковска, Ирина Жекова и Милена Гюрова (които ще се сменят в партията на Клоринда).

Премиерните спектакли ще бъдат на 20, 21 и 22 март в операта.

Петя Стоянова

връзка към публикацията