Операта „Аполон и Хиацинт“- с премиера на 22 ноември в Софийската опера - Оля Ал-Ахмед, drum.bg
21 ное 2019

Операта „Аполон и Хиацинт“- с премиера на 22 ноември в Софийската опера - Оля Ал-Ахмед, drum.bg

 
Произведението, което безспорно ще плени зрителите се базира на гръцката приказна митология, разказана от Овидий в „Метаморфози“. В Операта „Аполон и Хиацинт“ се третира темата за чистото приятелство и истинската любов между бог и човек!

Една история, която разкрива добротата от всичките й страни, а героите умело я показват. Крал Обал и синът му Хиацинт извършват жертвоприношение в чест на бог Аполон, но олтарът е ударен от мълния.Появява се самият бог Аполон. Той предлага своето покровителство на Обал, приятелството си на Хиацинт и на Мелия – безусловна любов.

Всички са щастливи, но не за дълго. Надеждите на Мелия да се омъжи за бог са разбити, когато Зефир съобщава, че Аполон е убил Хиацинт с диск.Обал и Мелия са съкрушени. В своята мъка Обал издава заповед – бог Аполон да напусне пределите на царството, а самият той – отива на брега на река Еврота с надеждата да намери своя син все още жив.

Зефир е доволен. Бог Аполон е изгонен. Сега Мелия остава за него, но уви! Това не се случва. Идва бог Аполон, силно разгневен. Той наказва лъжеца като призовава всички ветрове да затворят престъпника в пещера.Виждайки това ново убийство, Мелия отблъсква бог Аполон. Тя не желае вече неговата любов.Обал открива своя син все още жив. Умирайки, Хиацинт разкрива истинския убиец. Това е Зефир. Идва и Мелия. Двамата с Обал разбират своята грешка спрямо бог Аполон. Те се разкайват истински.Усещайки техните терзания и мъката им по Хиацинт, бог Аполон се връща отново при тях. Дава своята прошка и превръща Хиацинт в цвете – зюмбюл.Отново се врича в любов пред Мелия и операта завършва с тяхната сватба.„Съревнованието е между двамата богове Аполон и Зефир. Те се борят за истинско приятелство с Хиацинт, както и за любовта на Мелия.В това съревнование Зефир, в своята ревност убива Хиацинт, служи си с лъжи, за да прогони своя съперник и е наказан за своите действия. Завистникът загива.Символ на чистото приятелство между бог Аполон и Хиацинт е превръщането на Хиацинт в цветето ЗЮМБЮЛ! Бог Аполон – богът на слънцето побеждава”, поясняваза произведението „Аполон и Хиацинт“ режисьорката Юлия Кръстева.Постановката е дело на Андреас Пантзис.Диригент е Велизар Генчев.Режисьор е Юлия КръстеваХудожник и мултимедия – Елена Шопова.

Следващите спектакли са на: 23 ноември, 12 януари и 17 януари, 2020 година.