ИНТЕРВЮ С АКАДЕМИК ПЛАМЕН КАРТАЛОВ НА ГАНИЕЛА АНГЕЛОВА - BGONAIR
28 сеп 2019

ИНТЕРВЮ С АКАДЕМИК ПЛАМЕН КАРТАЛОВ НА ГАНИЕЛА АНГЕЛОВА - BGONAIR

Акад. Пламен Карталов: Операта е най-демократичното изкуство

Софийската опера и балет откри своя 129-и сезон с Гала концерт

Софийската опера и балет откри своя 129-и сезон с Гала концерт, посветен на 90 годишнината от рождението на гениалния бас Николай Гяуров. Преди да започне официалната програма, оркестърът и хорът, под палката на диригента Жорж Димитров вдигнаха на крака залата, под звуците на националния ни химн. Един сакрален момент, който заедно със силните думи, отправени от акад. Пламен Карталов, докоснаха душите и сърцата на всеки присъстващ българин.

"Вълнението бе огромно. Да дарим на публиката този концерт с участието на Николай Гяуров. Аз лично ще го запомня с вълнуващите сцени, в които участваше", сподели в студиото на "Денят ON AIR" акад. Пламен Карталов.

На бляскавото тържество бяха поканени четири поколения артисти, повечето от които са работили с Николай Гяуров.

"Под палката на италианския маестро Елио Бонкомпани пяха Долора Заджик, Даниела Мадзукато, Макс Рене Козоти, Цветелина Василева, Орлин Анастасов, Калуди Калудов, Димитър Станчев, Петър Бучков, Светозар Рангелов, Атанас Младенов, Радостина Николаева, Ангел Христов, Давиде Риу от школата на Райна Кабаиванска, с участието на хора и оркестъра на Софийската опера и балет", допълни още акад. Карталов.

"Oперата е най-демократичното изкуство, тъй като съчетава всички жанрове. Задачата ни е не да разчитаме обаче на една постоянна публика, а на такава, която създаваме и възпитаваме от най-ранна детска възраст", посочи гостът в студиото на Ганиела Ангелова.

https://www.bgonair.bg/a/28-denqt-on-air/176037-akad-plamen-kartalov-operata-e-nay-demokratichnoto-izkustvo